PATEU de post din LINTE roșie și MORCOV
Mâncărurile de post trebuie să fie cât mai hrănitoare și sățioase. În acest scop, putem folosi leguminoase, nuci și rădăcinoase.
Un preparat care combină toate aceste ingrediente este pateul de linte, morcov și nuci, pe care îl puteți găsi mai jos.
Dintre toate tipurile de linte, cea roșie fierbe cel mai repede și are o culoare deosebită. Este ideală în combinație cu morcovi și miez de nucă.
Pateul de linte roșie poate fi considerat de altfel unul din cele mai reușite pateuri vegetale din cele care pot fi preparate în casă.
Rețeta este foarte simplă. Vă prezentăm două variante: una cu linte și morcov, și una cu linte și nuci.
Ingrediente
• 1 cană de line roșie
• 1 morcov
• 1 ceapă
• 1 lingură de muștar
• 2-3 linguri de ulei
• sare, piper
• opțional: ½ linguriță de turmeric (pentru culoare)
Preparare
Ingredientele se pregătesc cu o seară înainte de prepararea propriu-zisă a pateului, în sensul că lintea trebuie aleasă, spălată și pusă la înmuiat într-un bol cu apă caldă și puțin oțet.
A doua zi, lintea se scurge, se clătește bine și se pune la fiert cu apă proaspătă. Se adaugă ceapa tocată mărunt și morcovul curățat și dat pe răzătoarea cu găuri mari.
Se lasă la fiert până când boabele de linte s-au înmuiat și lichidul a scăzut.
După ce s-a răcorit, se pasează cu un blender de mână sau cu ajutorul unui robot de bucătărie. Se adaugă muștarul, turmericul (dacă folosiți), puțină sare și puțin ulei. Mai mixați de câteva ori, până la omogenizare.
__________________________________________________________________________________________________________
Ingrediente
• 250 g de linte roșie
• 100 g de nuci
• 2-3 linguri de ulei de măsline
• 3 linguri de pastă de ardei roșii (sau 1 ceapă călită cu bulion)
• 1 lingură din zeama în care a fiert lintea
• ¼ linguriță de chimion
• ¼ linguriță de turmeric
• 1 vârf de cuțit de ghimbir
• sare și piper
Preparare
Lintea se prepară la fel ca în rețeta precedentă. Se scurge bine de apă și se mixează cu blenderul împreună cu celelalte ingrediente.
Dacă pasta este prea vârtoasă, se mai adaugă 1 lingură din zeama în care a fiert lintea.
Pateul se transferă în caserole sau borcane și se păstrează la frigider.
__________________________________________________________________________________________________________
Surse:
1. Lecturi și Arome, Pateu de linte roșie: https://lecturisiarome.ro/2014/04/pateu-de-linte-rosie/
2. Lecturi și Arome, Pateu de linte roșie cu nuci: https://lecturisiarome.ro/2017/01/pate-de-linte-rosie-cu-nuci/