PATEU de NUCI și ȚELINĂ, fără ulei – rețetă de post

Vremea postului ne oferă posibilitatea să ne hrănim mai sănătos, dat fiind varietatea de alimente vegetale din care putem prepara rețete fără foc.

Un bun exemplu în acest sens este pateul de nuci și țelină pe care vi-l prezentăm mai jos. 

Pateu din Nuci

Este o rețetă extrem de simplă, concepută de Ligia Pop – bucătar specializat în alimentația vegană fără foc, consultant în nutriție și autor de cărți.

Poate fi adaptată în funcție de gust și posibilități. De pildă, nucile pot fi înlocuite cu alune crude, migdale sau semințe (de floarea-soarelui sau de dovleac).

Se pot adăuga și alte ingrediente, precum ardei gras, roșii uscate, măsline, ciuperci și așa mai departe.

Pate de nuci și țelină – rețetă

Ingrediente

• 1 cană de nuci
• 3 cubulețe de rădăcină de țelină
• ½ lămâie
• sare și condimente după gust

Preparare

Puneți nucile la hidratat într-un bol cu apă, cât să le acopere. Acoperiți vasul și lăsați-le să stea 8-10 ore.

După ce nucile s-au înmuiat și sunteți gata să pregătiți pateul, scurgeți-le de apă și puneți-le în blender. Puteți folosi un mini-tocător cu lama S.

Adăugați cubulețele de țelină, sucul proaspăt stors de la lămâie, sare și alte condimente, după gust.

Mixați până la omogenizare. Dacă tocătorul se blochează, mai adăugați puțin suc de lămâie, apă sau lapte vegetal pentru a merge mai ușor.

Nu adăugați prea mult lichid, pentru a nu obține o pastă prea moale. Trebuie să fie suficient de densă pentru a o putea întinde pe pâine.

Se transferă într-o caserolă, într-un bol ca capac sau într-un borcănel și se păstrează în frigider.

Trebuie consumat cât mai repede, deoarece este natural și nu conține conservanți.

Pateul de nuci și țelină poate fi servit pe pâine, crackers sau pe legume crude tăiate fâșii (morcovi, ardei gras, castraveți etc).

__________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Ligia Pop, Șase rețete de pateuri: https://ligiapop.com/2009/04/25/retete-partea-1/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.