Salată turcească de roșii

Această salată cu specific turcesc este servită în localurile din Istanbul ca aperitiv.

Se numește „Ezme”, o denumire care înseamnă „piure” sau „tocat”. Din acest motiv toate ingredientele se toacă mărunt.

Salată turcească de roșii

Imagine cu titlu sugestiv: Salată turcească de roșii: Krista

Deși necesită puțin efort și timp pentru tocarea tuturor legumelor, este o salată foarte gustoasă, care aduce mult cu tocănița noastră românească.

Diferența majoră este că aici toate legumele sunt crude. 

Nu este indicat să folosiți robotul de bucătărie sau blenderul, deoarece salata își va pierde textura crocantă și se va transforma într-un fel de terci sau sos potrivit pentru mâncărurile gătite.

Salată de roșii – rețetă

Melasa și sumacul se găsesc la magazinele cu specific arăbesc.

Dacă nu aveți posibilitatea să le procurați, puteți pregăti această salată și fără aceste două ingrediente.

Ingrediente

• 3 roșii mari
• 2 ardei grași (roșu și galben
• 1 ardei iute
• 2 cepe mici (roșie și albă)
• 1 legătură de pătrunjel
• 1 cățel de usturoi
• ½ linguriță de fulgi sau pastă de ardei iute
• 2 linguri de melasă de rodii sau miere
• ½ lămâie
• 1 linguriță de sumac
• 2 lingurițe de ulei de măsline
• sare și alte condimente după gust

Preparare

Spălați roșiile, crestați-le în vârf în formă de cruce, apoi opăriți-le scurt în apă clocotită pentru a le putea curăța mai ușor de coajă.

Trebuie înlăturat de asemenea miezul cu semințe. Ceea ce rămâne se toacă mărunt.

Decojiți cepele și tăiați-le mărunt. Curățați ardeii, scoateți cotoarele și tocați-i mărunt. Procedați la fel și cu ardeiul iute.

Puteți tăia legumele la cuțit, sau puteți folosi un mini-tocător electric/robot de bucătărie cu lama S.

Puneți toate legumele tocate într-o sită. Lăsați-le la scurs jumătate de oră.

Adăugați peste legume usturoiul zdrobit, melasa, uleiul de măsline, sarea și condimentele. Stoarceți și sucul de la lămâie, adăugați și pătrunjelul verde tocat mărunt.

Amestecați bine. Salata este gata. Poate fi servită ca atare, sau ca garnitură la o mâncare mai consistentă.

Dacă nu vă plac condimentele, renunțați la adaosul de ardei iute. Este recomandat să faceți acest lucru mai ales dacă doriți ca și copiii să consume cu plăcere această salată.

Sursă: Teo’s Kitchen, Ezme – Salată Turceasă de Roșii: http://www.teoskitchen.ro/2015/09/ezme-salata-turceasca-de-rosii.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.