Cum să preparăm un PATEU sănătos din SEMINȚE, cu ajutorul BLENDERULUI
Această rețetă face parte din categoria preparatelor raw-vegan (crude și vegetariene). Este foarte simplă, iar rezultatul neașteptat de bun.
Pateul de semințe și nuci este 100% natural și poate înlocui cu succes variantele de pateu vegetal din comerț, care conțin mulți coloranți, potențatori de gust, arome artificiale și alți aditivi dăunători sănătății.
Pateu de semințe – rețetă
Ingredientele ajung pentru 3-4 porții. Ajustați cantitățile în funcție de numărul de persoane pentru ca preparați această rețetă.
Ingrediente
• 150 g de migdale sau nuci
• 50 g de semințe de floarea-soarelui crude (și/sau de dovleac)
• 50 g de semințe de susan
• 1 ardei gras
• 1 ceapă
• 1 țelină mică
• 1 legătură de pătrunjel
• ¼ linguriță de nucșoară
• sare de mare și piper după gust
• opțional: 3-4 ciuperci
Preparare
Mai întâi trebuie să punem migdalele și semințele la înmuiat, în două boluri separate, cu apă cât să le acopere. Se lasă la hidratat de seara până a doua zi.
A doua zi, se scurg de apă, iar migdalele se curăță de coajă, pentru a folosi doar miezul alb.
Se pun apoi migdalele decojite și semințele într-un blender/robot de bucătărie și se mixează până rezultă o pastă omogenă, care se transferă într-un castron încăpător.
Se curăță ceapa, țelina și ciupercile, se spală, se scurg bine de ap, se taie bucăți mici și se pun în blender. Se mixează până se mărunțesc bine de tot.
Se adaugă peste pasta din castron și se amestecă apoi cu o lingură de lemn. Se freacă bine, ca la maioneză. Se adaugă sarea, nucșoara și pătrunjelul verde tocate mărunt. Eventual puteți pune și puțin untdelemn de măsline deasupra și puțină zeamă de lămâie.
Acest pateu se poate servi ca atare, pe pâine, lipie sau crackers (biscuiți crocanți), sau se poate folosi ca maioneză/sos în salate.
Dacă doriți ca pate-ul să aibă o culoare mai atractivă, puteți adăuga în compoziție roșii uscate mixate, puțin suc/pastă de roșii, sau boia de ardei dulce/paprika. Se pot adăuga și alte ingrediente, precum morcov, linte, năut, soia, sau verdețuri: spanac, leurdă, ștevie, urzici.
_____________________________________________________________________________________________________
Sursă: Terapii Naturiste, Pateu din Mixtură de Semințe, Să Gătim Fără Foc, p. 11: https://issuu.com/terapii-naturiste.com/docs/sa-gatim-fara-foc layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Flight%2Flayout.xml&showFlipBtn=true