Chiftele de post, din NĂUT și SPANAC
Vă prezentăm o rețetă foarte bună de chiftele de vegetale, preparate din năut fiert și spanac. Chiftelele de post cu verdețuri de sezon sunt deosebit de gustoase și aromate.
Pe lângă sau în loc de spanac, puteți folosi și alte verdețuri, precum leurdă, sau alte legume, precum morcov, țelină, ciuperci.
Chiftele de năut și spanac – rețetă
Ingrediente
• 400 g de năut fiert
• 100 g de spanac
• 1 ceapă
• 2-3 căței de usturoi
• 1 linguriță de boia de ardei
• 3 linguri de făină integrală
• 1 legătură de pătrunjel verde
• sare după gust
Preparare
Puteți folosi năut la conservă, gata fiert, sau puteți cumpăra năut uscat (este mai indicat) de la magazinele naturiste. Trebuie lăsat la înmuiat 24 de ore, apoi se fierbe.
Întrucât fierbe mai greu, puteți folosi oala de sub presiune. În 40 de minute este gata.
După ce s-au răcorit, puneți boabele de năut fierte împreună cu spanacul spălat și rupt bucăți în vasul blenderului cu lama S. Mixați până obțineți o pastă fină.
Transferați pasta de năut într-un bol mare. Adăugați ceapa tocată mărunt, usturoiul zdrobit, pătrunjel tocat fin, puțină sare, condimente și făina. Puteți pune și puțin ulei.
Amestecați cu mâinile curate până obțineți o compoziție omogenă. Dacă nu este suficient de legată, mai adăugați făină sau griș, făină de in (semințe măcinate) sau de chia (semințe de chia măcinate prin râșniță).
Puteți mixa toate ingredientele de la început în robot dacă vă grăbiți.
Din pasta obținută, formați biluțe în mâini, după mărimea dorită. Dați-le formă de chiftele (rotunde sau ovale) și prăjiți-le apoi în ulei de măsline încins.
Dacă țineți regim, sau nu vreți să mâncați prăjeli, coaceți chiftelele în cuptor. Formați biluțe mai mari, așezați-le în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt, aplatizați-le cu degetele sau cu dosul unei linguri și stropiți-le cu puțin ulei de măsline.
Aceste chiftelele se pot servi cu roșii, castraveți, tofu, cu o salată de legume sau verdețuri, cu piure, pilaf etc.