Salată de CARTOFI cu VERDEAȚĂ și maioneză din SEMINȚE și CONOPIDĂ (rețetă de post)
Este una din cele mai bune salate de cartofi pentru perioadele de post sau de regim. Este foarte sățioasă și consistentă, datorită miezului de floarea soarelui pe care îl folosim la prepararea maionezei.
Spre deosebire de alte maioneze vegetale, aceasta este chiar sănătoasă și hrănitoare. Nu conține grăsimi saturate. Se prepară din ingrediente naturale și nu are aditivi periculoși. Cu siguranță se poate folosi și la alte tipuri de salate de legume.
Salată de cartofi cu maioneză de semințe și conopidă
Ingrediente salată
• 5 cartofi mari
• 1 legătură de ceapă verde
• 1 legătură de pătrunjel
• 1 legătură de mărar verde
Ingrediente maioneză
• 3 buchețele de conopidă
• 150 g de semințe de floarea-soarelui
• 3-4 linguri de ulei de măsline
• 1 lingură de muștar
• 1 praf de turmeric
Preparare
Curățați cartofii de coajă, spălați-i și tăiați-i cubulețe potrivite. Puneți-i la fiert cu apă și puțină sare.
Desfaceți conopida buchețele, spălați-le bine și puneți-le și pe ele la fiert într-o cratiță separată, cu apă și sare.
Între timp, puneți semințele într-un bol și adăugați apă, puțin peste nivelul lor. Lăsați-le jumătate de oră la înmuiat, apoi scurgeți-le de apă și puneți-le în blender. Adăugați puțin suc de lămâie, uleiul de măsline, muștarul și 2-3 linguri de apă. Mixați până la omogenizare.
Adăugați apoi conopida fiartă, sarea și turmericul (pentru culoare și efectele antioxidante și antiinflamatoare). Mixați până obțineți o pastă fină. Dacă este prea densă, mai adăugați puțină apă.
Când cartofii au fiert, puneți-i cu o paletă într-un bol mare. Adăugați maioneza, verdețurile și amestecați ușor.
Dacă vă place conopida, puteți lăsa câteva buchețele fierte întregi pentru a le adăuga printre cartofi.
În această salată se pot adăuga și alte legume, pentru mai multă savoare și culoare, precum ardei gras roșu, măsline, castraveți murați etc.
Dacă nu găsiți ceapă verde, puteți folosi o ceapă uscată, albă sau roșie.