Salată de VARZĂ roșie cu PĂTRUNJEL și NUCI
Varza este foarte bogată în compuși care luptă împotriva bolilor, de aceea nutriționiștii ne sfătuiesc să o includem mai des în alimentația noastră. Toate soiurile conțin polifenoli și glucozinolați.
Un studiu publicat în Asian Pacific Journal of Cancer Prevention în anul 2013 a arătat că varza conține compuși antioxidanți și antiinflamatori care pot ajuta la prevenirea bolilor cronice asociate cu stresul oxidativ, precum cancerul sau boala arterială coronariană.
Varza este antidiabetică și ajută la scăderea în greutate. Dintre toate soiurile de varză testate de cercetători, varza roșie este cea mai bogată în antioxidanți. Varza albă în schimb, are proprietăți antiinflamatoare mai puternice.
O putem consuma ca atare, în salate de crudități, sub formă de suc (pentru vindecarea ulcerului stomacal), sau o putem adăuga în tocănițe, supe și multe alte feluri de mâncare.
Salata pe care v-o prezentăm mai jos este foarte sănătoasă. Pe lângă varză, se folosește mult pătrunjel și miez de nucă. Se poate adăuga și puțin ghimber, după gust.
Nimic nu vă împiedică să îmbogățiți această salată și cu alte legume, precum ardei gras tăiat fâșii, morcov ras, țelină rasă, castraveți sau roșii tăiate fin.
Miezul de nucă adaugă mai multă consistență salatelor de legume, și induce mai repede sațietate, datorită faptului că este bogat în proteine și grăsimi bune.
Salată de varză cu pătrunjel și nuci – rețetă
Ingrediente
• 1 varză roșie medie
• 1 legătură de pătrunjel verde
• 200 g de miez de nucă
• 100 ml de suc de lămâie
• sare după gust
Preparare
Tăiați varza în patru, spălați-o și apoi tăiați-o fâșii fine. Puneți-o într-un bol încăpător. Stropiți-o cu suc de lămâie. Adăugați pătrunjelul tocat fin și miezul de nucă măcinat sau zdrobit mai grosier.
Sucul de lămâie poate fi înlocuit cu oțet. Se poate adăuga și puțin ulei, dacă simțiți nevoia.
___________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
Natural News, Cabbage: natural medicine for cancer, diabetes and more: http://www.naturalnews.com/045276_cabbage_cruciferous_vegetables_cancer_prevention.html