PATEU de AVOCADO cu SEMINȚE de FLOAREA-SOARELUI și BUSUIOC

Încărcat de fibre, vitamine și minerale, avocado este una din cele mai bune surse de nutrienți pentru dieta occidentală actuală, bogată în alimente procesate și rafinate.

Un avocado ne poate oferi 36% din doza zilnică de vitamina K, 30% din doza de acid folic și 20% din doza necesară de vitaminele B5, B6, C și potasiuAcest fruct conține de asemenea cantități bune de grăsimi mononesaturate, vitamina E, vitamina B2 și vitamina B3

Pateu de Avocado cu Semințe

Partea cea mai bună este că atunci când îl consumăm cu alte alimente, avocado ajută organismul să absoarbă nutrienții din ele, îndeosebi luteina, afla-carotenul și beta-carotenul.

Acest lucru înseamnă că poate fi asociat foarte bine cu spanac, salate verzi, morcov, ardei gras, porumb și alte alimente bogate în acești antioxidanți.

Îl putem utiliza în acest sens la prepararea de salate diversificate, dar și la obținerea de pateuri sau paste tartinabile, precum în rețeta de mai jos.

__________________________________________________________________________________________________________

Pateu de avocado cu semințe – rețetă

Ingrediente

• 1 avocado mare
• ¼ cană de semințe de floarea-soarelui măcinate
• 1 cățel de usturoi
• 2-3 linguri de suc de lămâie
• ½ linguriță de sare
• 1 lingură de semințe de susan
• 1 mână de frunze verzi de busuioc (sau puțin busuioc uscat)

Preparare

Avocado trebuie să fie copt bine, astfel încât să se paseze ușor și să aibă un gust desăvârșit. Îl putem verifica dacă a ajuns la maturitate apăsând ușor cu degetul în el. Dacă pătrunde ușor, este bun, dacă este încă tare, mai trebuie lăsat câteva zile să se coacă.

Avocado se taie în două, se îndepărtează sâmburele și se scoate pulpa cu ajutorul unei linguri.

Se pune în blender, se adaugă sucul de lămâie proaspăt stors, cățelul de usturoi, busuiocul și semințele de floarea-soarelui (măcinate înainte, sau întregi – se vor mărunți în blender).

Se mixează câteva secunde, până rezultă o pastă omogenă. Dacă este prea groasă, mai adăugați puțină zeamă de lămâie. Dacă este prea moale pentru a fi folosit ca pastă tartinabilă, se mai pot adăuga semințe de floarea-soarelui măcinate.

__________________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. Mercola, What Are Avocados Good For? https://foodfacts.mercola.com/avocado.html

2. Elena Pridie, Rețete din Crudități, Pateu de avocado și busuioc, Editura Sian Books, București, 2015, p. 98

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. Ce bine arata,mor dupa avocado,bineanteles cu multa lamaie!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.