DROB vegetal din LEGUME și SEMINȚE, în forme de brioșe (rețetă video)

Am descoperit o rețetă inedită de drob vegetal sănătos, care conține doar semințe și legumeEste o mâncare dietetică, bogată în nutrienți și benefică celor care au probleme cu greutatea, precum și celor care suferă de afecțiuni cardiovasculare sau metabolice, precum hipertensiune arterială sau diabet.

Rețeta este recomandată de Sanovita, preparată și servită la restaurantul Veg Up din București, cunoscut și apreciat pentru mesele hrănitoare pe care le oferă celor interesați de un stil de viață natural și sănătos.

Ingredientul-cheie este hrișca, un tip de sămânță extrem de bogată în nutrienți, care se gătește la fel ca orezul. Conține mangan, cupru, magneziu, fosfor, proteine, fibre și antioxidanți (rutină, taninuri și catechine).

Este un aliment preferat în rândul vegetarienilor, datorită faptului că aduce un aport consistent de aminoacizi esențiali (lizină și arginină) și nu conține gluten.

Mai mult decât atât, are un indice glicemic mic și un conținut scăzut în caloriiConsumul de hrișcă a fost asociat cu scăderea nivelului colesterolului, a tensiunii arteriale și a zahărului din sânge.

Hrișca îmbunătățește digestia, combate constipația, depresia, anxietatea, durerile de cap.

Poate fi consumată și în stare crudă, înmuiată în apă. Se umflă repede, absoarbe lichidul și este deosebit de sățioasă.

Drob de hrișcă, semințe și legume 

Ingrediente

• 100 g de hrișcă
• 2 morcovi
• 1 ceapă
• 1/4 țelină
• 2 căței de usturoi
• 400 g de tofu
• 200 ml lapte de soia (sau alt lapte vegetal)
• 100 g de semințe de floarea-soarelui
• 14 g de semințe de in
• 14 g de fulgi de drojdie
• 2-3 legături de pătrunjel
• 40 ml de ulei de măsline
• turmeric, sare, piper, boia dulce
• oregano, busuioc, maghiran

Preparare

Spălați hrișca în mai multe ape, apoi puneți-o la fiert timp 30 de minute, sau până se înmoaie și lichidul a fost absorbit în totalitate. Se fierbe la fel ca orezul, folosind 2 părți de apă la 1 parte de hrișcă.

Hrișcă fiartă

Între timp, pregătiți celelalte ingrediente. Decojiți, spălați și tocați mărunt morcovii și țelina. Le putem da și pe răzătoare, cum am făcut noi, pentru a se coace mai repede.

Tăiați ceapa mărunt, zdrobiți usturoiul, tocați cubulețe mici brânza tofu și pătrunjelul mărunt.

Măcinați semințele de in și de floarea-soarelui prin râșnița de cafea, până se fac făină.

Adăugați toate ingredientele într-un bol mare. Lăsați hrișca să se răcorească puțin, apoi adăugați-o peste celelalte ingrediente din bol.

Incorporați apoi laptele de soia și uleiul, apoi adăugați fulgii de drojdie, sarea, piperul și condimentele, după gust.

După ce ați pus toate ingredientele, începeți să amestecați compoziția cu mâna, pentru o mai bună omogenizare. Gustați de sare și condimente. Poate fi nevoie de mai multă sare.

Dacă este prea lichidă, puteți adăuga 2 mâini de fulgi de ovăz măcinați (făină). Ovăzul ajută totodată la legarea compoziției, asemenea și semințele de in.

Pentru a-i da un aspect mai elegant, puteți coace compoziția în forme de brioșe. Noi am folosit forme de brioșe din silicon. Dar puteți la fel de bine să folosiți o tavă de pâine/chec tapetată cu hârtie de copt până sus, sau un vas yena.

Presărați deasupra drobului semințe de floarea-soarelui sau semințe de cânepă, cum am procedat noi. Puteți de asemenea presăra fulgi de drojdie, pentru a da drobului un gust ușor de parmezan.

Introduceți drobul în cuptorul preîncălzit și coaceți-l până se încheagă și se desprinde ușor din formă/tavă. Testați cu o scobitoare. Coacerea poate dura 30-40 de minute în cuptorul electric, la 180 de grade.

Dacă folosiți forme de silicon, răsturnați formele în palmă pentru a scoate drobul. Nu trageți de el. Iese singur foarte ușor. Dacă folosiți o tavă tapetată cu hârtie de copt, trageți de hârtie pentru a scoate drobul fără a-l sfărâma. 

Rețeta video:

Surse:

1. Dr. Axe, Buckwheat Nutrition & Health Benefits: https://draxe.com/buckwheat-nutrition/

2. The World’s Healthiest Foods, Buckwheat: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=11

3. Trăiește Gătește, Drob de hrișcă: http://traiestegateste.ro/recipe-items/drob-de-hrisca/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *