SALATĂ de DOVLEAC picantă – ajută la scăderea COLESTEROLULUI și GREUTĂȚII corporale

Salatele de toamnă sunt de obicei foarte aromate și colorate, abundente în vitamine și antioxidanți, precum este și cazul celei pe care v-o prezentăm în acest articol.

Dovleacul poate fi consumat și crud, asemenea morcovului. O metodă simplă este să-l dăm pe răzătoare și să-l includem într-o salată cu mirodenii.

Salată de Dovleac Picantă

Acest aliment de toamnă este o alegere bună pentru cei care țin regim sau cură de slăbire deoarece are un conținut mic de calorii. 100 de grame de dovleac au doar 26 de calorii, și nici un pic de grăsimi saturate sau colesterol.

Este de altfel unul din alimentele recomandate de dieteticieni pentru controlul greutății corporale și a nivelului de colesterol din sânge.

Dovleacul este foarte hrănitor. Conține fibre, minerale, vitamine și antioxidanți. 100 de grame de dovleac pot acoperi circa 246% din doza zilnică recomandată de vitamina A.

Această vitamină are rol de antioxidant în corp. Este importantă pentru mucoase și piele, pentru vedere și prevenirea cancerului pulmonar și oral.

Dovleacul conține de asemenea flavonoide esențiale pentru sănătatea noastră, precum beta-caroteni, criptoxantină, luteină și zeaxantină.

Totodată, dovleacul este o sursă bună de vitamine din complexul B și minerale – cupru, calciu, potasiu și fosfor.

_______________________________________________________________________________________________________

Salată de dovleac picantă – rețetă

Ingrediente

• 300 g de dovleac crud
• 1-2 linguri de ulei (de măsline, semințe de in, susan etc)
• 1-2 linguri de oțet de mere sau de vin
• 1-2 linguri de sos de soia
• ½ – 1 linguriță de muștar
• 1 cățel de usturoi
• piper negru

Preparare

Dovleacul se curăță de coajă, se spală și se dă pe răzătoarea cu găuri mari.

Amestecați ingredientele pentru dressing într-un bol separat și turnați sosul obținut peste dovleacul ras. Asta este tot. Salata poate fi servită imediat, ca atare, sau cu un adaos de verdeață (pătrunjel, mărar etc), nuci, stafide sau semințe.

_______________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. Nutrition and You, Pumpkin nutrition facts: https://www.nutrition-and-you.com/pumpkin.html

2. Kamelenta.ru, Салат „Пряная тыква”: http://kamelenta.ru/recipe/1206-salat-pryanaya-tykva

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. Arată bine, si in mod sigur nici gustul nu poate fi rău când adaugi nuca .

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.