PATEU din SPANAC, SEMINȚE și NUCI – recomandată în regimul celor care au cu probleme cu greutatea sau cu colesterolul

Recomandăm această rețetă tuturor iubitorilor de mâncare crudă, vegetariană, hrănitoare și sățioasăPoate constitui o sursă de inspirație pentru cei aflați în căutarea de rețete sau combinații noi pentru familia lor.

Spanacul este o sursă excelentă de fitonutrienți cu proprietăți profilactice și terapeutice. 100 g de frunze de spanac crude conțin doar 23 de calorii.

Pe lângă faptul că este un aliment dietetic, spanacul ne oferă cantități generoase de fibre alimentare, motiv pentru care este recomandat de nutriționiști în regimul persoanelor care au probleme cu greutatea sau cu colesterolul.

100 g de spanac conți circa 25% din doza zilnică recomandată de fier, un element necesar pentru producția de celule roșii de sânge. Frunzele proaspete de spanac sunt o sursă bună de antioxidanți: vitamina A, vitamina C, luteină, zeaxantină și beta-caroten.

Acești compuși joacă un rol important în combaterea radicalilor liberi și prevenirea îmbătrânirii.

Zeaxantina este un carotenoid absorbit la nivelul retinei, unde exercită funcții antioxidante (împotriva bolilor) și protectoare (împotriva razelor UV).

Vitamina A este necesară pentru menținerea mucoaselor și a pielii sănătoase, precum și pentru vederea nocturnă, combaterea cancerului pulmonar și oral.

Conținutul de vitamina K ajută la întărirea oaselor și protejare creierului de daunele neuronale asociate cu boala Alzheimer.

Să nu uităm că spanacul este o sursă bună de vitamine din grupul B (îndeosebi B1, B3, B5, B6 și B9).

Consumul regulat de spanac ajută la prevenirea osteoporozei, tratarea anemiei prin deficit de fier, prevenirea bolilor cardiovasculare, a afecțiunilor oculare asociate cu vârsta și unele tipuri de cancer (de colon, de prostată).

_________________________________________________________________________________________________________

Pateu de spanac și nuci – rețetă

Ingrediente

• 1 mână de frunze de spanac
• 5 linguri de semințe de floarea-soarelui
• 2 linguri de nuci sau caju
• 3 căței de usturoi
• 1 lingură de ulei
• puțină sare și apă

Preparare

Semințele de floarea-soarelui trebuie să fie crude. Atât semințele, cât și nucile se lasă la înmuiat câteva ore, apoi se clătesc și scurg de apă. Hidratarea ajută la activarea substanțelor active.

Spanacul se spală bine și se rupe cu mâna bucăți mici.

Se pun toate ingredientele în blender, se adaugă puțină apă și se mixează câteva secunde la viteză mare până când rezultă o compoziție omogenă și cremoasă.

Dacă doriți ca pateul să aibă un gust și mai plăcut, de brânză, adăugați 1 linguriță de fulgi de drojdie de bere inactivă. Aceștia se găsesc la magazinele naturiste și sunt foarte bogate în proteine și vitamine din complexul B.

Pasta obținută se servește cu pâine, lipie, crackers, bețișoare de legume crude, cu roșii, castraveți, ardei sau cu salate.

_________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Nutrition and You, Spinach nutrition facts: http://www.nutrition-and-you.com/spinach.html

2. Esența de Sănătate, Pateu vegetarian (raw vegan) cu spanac: http://esentadesanatate.ro/?p=2010

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *

DESCARCĂ APLICAȚIA Android app on Google Play