CIUPERCI umplute, fără coacere în cuptor (rețetă + beneficii)

Datorită conținutului bogat în proteine (20-30%) și aminoacizi esențiali, ciupercile au fost numite „carnea vegetală”. Sunt considerate un aliment valoros pentru dieta noastră deoarece sunt bogate în fibre și sărace în grăsimi și calorii.

Fibrele au o importanță deosebită pentru sănătatea noastră deoarece susțin sănătatea tractului digestiv, a colonului și a vaselor de sânge. Un aport adecvat de fibre poate ajuta la prevenirea cancerului și a bolilor cardiovasculare datorate colesterolului mărit.

Ciupercile conține vitaminele E, B1, B2, C și D, zinc, seleniu, cupru, potasiu, și betaglucan – un compus cu efecte stimulatoare asupra imunității, care crește rezistența la alergii și ajută la metabolizarea grăsimilor și a zahărului.

Ciuperci umplute, fără coacere – rețetă

Rețeta pe care v-o prezentăm este foarte simplă și se pregătește în 20 de minute. Este inspirată din bucătăria spaniolă. Are un adaos colorat și aromat de ceapă roșie. Cantitățile date sunt pentru 4 porții.

Ingrediente

• 12 ciuperci
• 1 cățel de usturoi
• 2 linguri de ceapă roșie tocată mărunt
• 2 linguri de pătrunjel tocat
• 2 linguri de ulei de măsline
• 1 lingură de suc de lămâie
• ¼ linguriță de sare

Preparare

Spălați ciupercile și îndepărtați codițele. Încingeți o tigaie cu puțin ulei și adăugați pălăriile de la ciuperci. Căliți-le pe fiecare parte câte 2 minute, sau până se fac aurii. În acest moment le puteți adăuga puțină sare și piper, după gust.

Amestecați usturoiul zdrobit fin, ceapa, pătrunjelul, sucul de lămâie, uleiul de măsline și sarea într-un bol. Puteți folosi și alte ingrediente pentru această umplutură: spanac călit, cartofi fierți, cubulețe de roșii, nuci măcinate etc.

Cu o lingură, umpleți ciupercile cu amestecul obținut. Gătiți-le încă 2 minute.

Această rețetă poate fi preferată de cei care se grăbesc și nu au timp să coacă ciupercile la cuptor. Varianta cea mai bună este însă coacere la cuptor, deoarece ciupercile își păstrează mai bine proprietățile și calitățile nutriționale prin această metodă.

Un studiu recent realizat de oamenii de știință de la Mushroom Technological Research Center din la Rioja a arătat că ciupercile nu-și pierd conținutul nutrițional prin prepararea pe gril sau la microunde. Din contră, conținutul de polifenoli și activitatea lor antioxidantă cresc.

Dacă doriți, le puteți coace pe gril înainte și după ce le umpleți. În acest caz veți putea folosi mai puțin ulei.

______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Simple Vegan, No bake stuffed mushrooms: http://simpleveganblog.com/no-bake-stuffed-mushrooms/

2. Plataforma SINC, Nutritional properties of mushrooms are better preserved when they are grilled or microwaved, May 19, 2017, Science Daily: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170519083817.htm

3. Mushroom Info, Fresh Mushrooms: http://m.mushroominfo.com/benefits/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]