Clicky

BORȘ călugăresc (rețetă + beneficii)

Ingredientul central al acestei rețete este varza. Această legumă cruciferă are beneficii extraordinare, și merită să o includem mai des în alimentația noastră. 

Conține aproape 35 de antioxidanți (20 de flavonoide și 15 fenoli diferiți), cu efecte farmacologice importante:

Borș Mănăstiresc

• antiinflamatori: artemetină, betainidină, buteină, equol, hidroxiflavon, kaempferol, luteolină, malvidină, naringenină, pelargonodină, purpurogalină, quercitol și tetrahidrocalcon;

• anticancerigeni: glucozinolați și isotiocianați (glucorafaină, glucobrasicină, sinigrină, glucotropaeolină, sulforafan, indol-3carbinol, alil-isotiocianați, benzil-isotiocianați).

Studiile au arătat că acest conținut nutrițional bogat este responsabil pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare la cei care consumă des varză.

Inflamațiile cronice interne sunt un factor de risc major pentru dezvoltarea cancerului și a altor boli grave.

Varza, împreună cu rădăcinoasele, peștele, pâinea de secară, ovăzul, merele și perele are efecte anti-diabetice puternice.

___________________________________________________________________________________________________

Borș călugăresc – rețetă

La această rețetă se poate folosi varza roșie. Aceasta este mai bogată în antioxidanți decât varza albă, având efecte protectoare asupra celulelor roșii de sânge.

Consumul de varză roșie crește nivelul de beta-caroten, luteină și capacitatea antioxidantă din sânge și scade colesterolul.

Ingrediente

• 1 varză de 1 kg
• 2-3 ardei grași
• 2-3 roșii
• 2-4 cepe
• 1 morcov
• 100 ml de ulei
• borș crud, după gust
• 1 legătură de leuștean verde
• sare după gust

Preparare

Curățați ceapa și ardeii grași. Spălați-le și tocați-le mărunt. Căliți-le în puțin ulei într-o cratiță mare, adăugând și morcovul curățat și ras pe răzătoare.

Lăsați-le câteva minute, până se pătrund puțin. Adăugați varza tocată fin. Turnați apa și lăsați totul să fiarbă circa jumătate de oră. Adăugați apoi roșiile tăiate feliuțe sau cubulețe și borșul crud.

Puneți sare, după gust, și mai lăsați borșul pe foc încă 20 de minute. După ce stingeți focul, presărați leușteanul tocat mărunt.

Se poate servi cu pâine de casă sau mămăliguță. Pe lângă legumele menționate, se poate adăuga și sfeclă, țelină, păstârnac, rădăcină de pătrunjel și alte ingrediente care vă plac. 

___________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. The World’s Healthiest Food, Cabbage is Our Food of the Week: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=19

2. Gânduri din Ierusalim, Rețeta celui mai bun Borș Călugăresc (merită încercat!): http://www.ganduridinierusalim.com/reteta-celui-mai-bun-bors-calugaresc-merita-incercat/

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

    Răspunde corect la următoare operație aritmetică *