Pateu de NĂUT și NUCI – rețetă de post

Năutul este una din cele mai valoroase alimente în perioada posturilor, deoarece ne asigură necesarul de proteine.

Această leguminoasă conține foarte multe fibre, care ajută la reglarea tranzitului, scăderea colesterolului și trigliceridelor și la controlul glicemiei.

Pateu de Năut Rețetă

Un studiu recent a arătat că persoanele care au adăugat năut în alimentația lor au raportat un nivel mai mare de sațietate. În plus, includerea năutului în dietă a redus aportul de calorii și consumul de alimente, dar mai ales de produse procesate nesănătoase.

Pe lângă proteine, fibre și minerale, năutul conține compuși cu efecte antioxidante: flavonoide (quercetină, kaempferol și miricetină) și acizi fenolici (acid ferulic, acid clorogenic, acid cafeic, acid vanilic).

Pateu de năut și semințe – rețetă

Ingrediente

• 200 g de năut
• 100 g de alune nesărate (opțional)
• 100 g de miez de floarea-soarelui
• 2-3 căței de usturoi
• 2-3 linguri de ulei de măsline
• 1 ardei gras roșu
• sare
• pătrunjel, mărar, ceapă verde

Preparare

Înainte de a fierbe năutul, trebuie să-l lăsați la înmuiat în apă peste noapte. A doua zi se fierbe conform indicațiilor din acest articol. Dacă nu știți cum se fierbe năutul, urmăriți pașii din acest articol

Dacă vreți să fiarbă mai repede, folosiți oala de sub presiune. În 40 de minute este fraged. La fierbere se pot adăuga diverse legume: ceapă, morcov, păstârnac, rădăcină de pătrunjel, țelină, ce aveți prin frigider.

Năutul fiert se scurge de apă și se lasă la răcorit.

Se pun semințele și alunele în blenderul cu lama S. Se mixează la viteză mare 1-2 minute, până se mărunțesc bine. Se adaugă apoi boabele fierte de năut, ardeiul gras tăiat bucățele, usturoiul, verdețurile, puțină sare și eventual turmeric, pentru culoare.

Mixați până obțineți o pastă omogenă, cât de fină doriți. În timp ce mixați, incorporați în fir uleiul.

Pateu de Năut

Se pot adăuga și măsline în compoziție, sau se pot folosi la ornarea pateului.

Acest pateu de năut merge servit cu roșii sau ardei.

____________________________________________________________________________________________________

Bibliografie: The World’s Healthiest Foods, Garbanzo beans (chickpeas): http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=58

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.