Dulceață de AFINE și SEMINȚE de CHIA, fără fierbere – o combinație benefică pentru GREUTATEA corporală

Afinele sunt numărate printre cele mai sănătoase fructe de pe pământ, datorită concentrației de antioxidanți pe care o conțin. Studiile epidemiologice au arătat că alimentele bogate în polifenoli, precum fructele de pădure, ceaiul verde și cacaua, au efecte cardioprotectoare notabile.

Afinele conțin cantități mari de flavonoide, fibre și micronutrienți. Au proprietăți antiinflamatoare, anti-obezitate, anti-hipertensive, antidiabetice și anti-hiperlipidemice (reduc grăsimile din sânge).

Dulceață de Afine Fără Fierbere

Dulceață de Afine Fără Fierbere

Consumul de afine poate fi benefic pentru persoanele cu sindrom metabolic, o afecțiune caracterizată prin: grăsime abdominală, niveluri mari de colesterol și trigliceride, hipertensiune arterială, nivel ridicat al stresului oxidativ, inflamații și risc crescut de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare sau aterosclerotice.

Pe cât posibil, trebuie să ne bucurăm de toate aceste calități ale afinelor cât sunt în sezon și le putem consuma în stare proaspătă. Pot fi folosite la sucuri, smoothie-uri sau salate. Pot fi consumate și sub formă de dulceață.

Vă prezentăm o variantă light, utilă în curele de slăbire, care nu conține zahăr. fără fierbere. Semințele de chia nu doar ajută la închegarea dulceții, ci și la creșterea sațietății și prevenirea supra-alimentării.

Dulceață de afine și semințe chia – rețetă

Ingrediente

• 375 g de afine
• 30 g de semințe de chia
• 1 lămâie
• 4 lingurițe de stevia

Preparare

Din aceste cantități, vă iese circa 500 de grame de dulceață.

Alegeți afinele, îndepărtați părțile neutilizabile (dacă sunt), și spălați-le cu apă rece. Mixați-le sau pasați-le cu ajutorul unui blender, până se fac pastă.

Radeți lămâia pentru a folosi și coaja. Adăugați peste pasta de afine coaja rasă și sucul proaspăt stors de lămâie.

Puneți semințele de chia într-un bol mare. Adăugați îndulcitorul stevia și piureul de afine. Acoperiți vasul și lăsați-l să stea circa 2-3 ore la frigider, pentru ca semințele de chia să absoarbă lichidul și pasta să se închege ca o gelatină.

După ce semințele s-au umflat și compoziția s-a închegat, transferați-o în blender și mixați circa un minut, pentru a obține o pastă fină.

Transferați dulceața obținută în borcane de sticlă curate și sterilizate în prealabil. Închideți-le ermetic și păstrați-le în frigider.

Întrucât nu este o dulceață obținută prin fierbere, perioada de valabilitate este mult mai mică. Această dulceață trebuie consumată în 4 zile. Se păstrează doar în frigider.

Se poate consuma dimineața, pe pâine, sau se poate adăuga în clătite și alte deserturi de casă.

Sursă: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2924596/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.