Dulceață și marmeladă de PĂPĂDIE – rețete terapeutice de sezon

Dulceața de păpădie are un gust asemănător cu mierea de păpădie. Poate fi consumată ca orice altă dulceață, pe pâine sau biscuiți (crackers), cu brânză cremă, cu unt etc.

Sau poate fi servită ca medicament, câte 3 linguri/lingurițe pe zi. Are efecte terapeutice remarcabile.

Dulceață de PĂPĂDIE

Dulceață de PĂPĂDIE

Dulceață de păpădie – rețetă

Ingrediente

• 1 kg de flori de păpădie
• 800 ml de apă
• 1 kg de zahăr
• 2-3 lămâie

Preparare

Este indicat să purtați mănuși atunci când culegeți păpădiile, deoarece seva lăptoasă a plantei poate păta pielea și unghiile. Florile mai mari sunt mai aromate și mai colorate.

Desfaceți petalele și îndepărtați părțile verzi, care au un gust amărui. După ce ați adunat doar petalele, puneți-le într-un bol încăpător sau într-o găleată și spălați-le cu apă rece, pentru a îndepărta murdăria, apoi mai spălați-le o dată.

Puneți-le într-o cratiță încăpătoare, adăugând 500 ml de apă fierbinte. Apăsați-le cu o paletă în apă, întrucât petalele au tendința să se ridice la suprafață. După ce apa începe să fiarbă și petalele s-au scufundat bine, dați focul la mic și lăsați apa să fiarbă 2-3 minute.

Luați vasul de pe foc și acoperiți-l cu un capac. Lăsați florile la infuzat 20 de minute, apoi strecurați infuzia, care are în acest moment o culoare brun-aurie. Se va deschide după ce veți adăuga zahărul.

Puneți infuzia înapoi în cratiță și adăugați zahărul. Lăsați amestecul să fiarbă 5 minute, apoi adăugați lămâile (cu tot cu coajă) tocate mărunt. Fierbeți totul încă 5 minute, amestecând constant.

Luați cratița de pe foc, puneți capacul și așteptați jumătate de oră. Adăugați restul de apă (300 ml) și mai fierbeți până se leagă. Turnați dulceața fierbinte în borcane sterilizate.

Dacă dulceața este prea subțire, o puteți folosi în loc de miere.

Marmeladă de păpădie și mere – rețetă

Ingrediente

• 1 kg de mere acrișoare
• 85 g de petale de păpădie
• 100 ml de suc de lămâie
• 750 g de zahăr cu pectină
• 600 ml de apă

Preparare

Îndepărtați cotorul merelor și cojile, și tăiați-le bucăți mici. Puneți-le într-o cratiță. Adăugați apa și 55 g de petale de păpădie. Când apa a ajuns aproape de fierbere, luați vasul de pe foc, puneți capacul și lăsați merele și petalele de păpădie la infuzat peste noapte.

A doua zi, strecurați lichidul și îndepărtați bucățile solide de fructe și petalele. Puneți din nou lichidul în cratiță pe foc. Adăugați restul de zahăr și sucul proaspăt stors de lămâie. Dați focul la mic și amestecați până când zahărul s-a dizolvat. Adăugați restul petalelor de păpădie (25 g) și fierbeți lichidul până când lichidul scade și se încheagă ca un gem.

Îndepărtați spuma de deasupra cu o paletă. Turnați gemul fierbinte în borcane sterilizate și închideți-le ermetic. După ce gemul s-a răcit, agitați borcanele pentru a dispersa petalele de păpădie.

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

  1. zaharul din compozitie anuleaza efectul terapeutic

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.