MARMELADĂ fără zahăr – rețetă din fructe de sezon
Marmelada este un deliciu care se prepară de obicei spre sfârșitul verii și începutul toamnei. Se pot folosi orice fel de fructe de sezon, dar neapărat mere, deoarece acestea sunt foarte bogate în fibre, care ajută marmelada să se lege. Alegeți un soi de mere dulci, pentru a nu simți lipsa zahărului.
Marmeladă fără zahăr – rețetă
Puteți folosi doar două tipuri de fructe din cele enumerate mai jos, sau mai multe: mere, pere, prune, struguri negri, gutui, piersici, caise, pepene galben etc. Fructele trebuie să fie coapte bine, pentru a îndulci marmelada în mod natural.
Ingrediente
• 1 kg de mere
• 1 kg de pere
• 1 kg de prune
• 3 lămâi
Preparare
Potrivit studiilor, cojile conțin mult mai multe vitamine și nutrienți decât fructul propriu-zis. Dacă nu doriți o marmeladă mai fină, puteți lăsa fructele cu tot cu coajă. Lăsați-le la înmuiat înainte într-o soluție din apă, puțin oțet și bicarbonat, apoi spălați-le bine.
Scoateți cotoarele și semințele și tăiați fructele cubulețe sau felii. Puneți-le într-o cratiță cu pereții groși și adăugați apă cât să cuprindă fructele pe jumătate. Adăugați și sucul de lămâie, proaspăt stors. La fiecare kilogram de fructe se recomandă 1 lămâie.
Amestecați bine până la omogenizare, și puneți cratița pe foc. Se lasă până când fructele devin moi, apoi se pasează cu ajutorul unui blender.
Piureul obținut se pune din nou pe foc (mic) și se lasă la fiert până scade și capătă o consistență groasă. Amestecați des, pentru a nu se prinde de fundul vasului.
Pentru o textură și mai densă și un gust mai bogat și aromat, puteți folosi la această marmeladă și puțină nucă măcinată. Merge foarte bine cu gustul de mere, pere sau prune și gutui.
Turnați marmelada fierbinte în borcane curate și uscate bine. Înfiletați capacele și răsturnați borcanele cu gura în jos. Acoperiți-le cu pături groase și lăsați-le să se răcească în voie, până a doua zi.