MARMELADĂ de casă asortată, din mai multe fructe – rețetă
Vă prezentăm rețeta unei marmelade naturale foarte aromată, ingenios asortată. Fructele folosite au un parfum intens de vară-toamnă. Este ideală pentru cei care doresc un gem de casă cu un gust bogat, divers și unic în același timp.

Marmeladă Rețetă
Marmeladă asortată – rețetă
Puteți înlocui un tip de fructe cu prune, piersici, caise sau alte fructe preferate, sau puteți folosi doar 2-3 tipuri de fructe.
Ingrediente
• 1 kg de mere
• 1 kg de pere
• 1 kg de struguri (preferabil roșii)
• 1 kg de gutui
• 1 kg de zahăr brun sau invertit
Preparare
Toate fructele trebuie să fie coapte bine și dulci. Desprindeți boabele de struguri de pe ciorchine și alegeți-le pe cele sănătoase. Puneți-le într-un blender sau robot și mixați până se fac pastă.
Dacă nu aveți în casă un robot, puneți-le într-o cratiță și turnați peste ele apă rece, cât să le acopere. Lăsați-le să fiarbă 5 minute, pentru a se înmuia, apoi turnați-le într-o sită și pasați-le cu o lingură (nu toate odată dacă nu încap).
Tăiați apoi merele, perele și gutuile în jumătăți. Îndepărtați cotoarele semințele, și puneți toate fructele într-o cratiță cu apă (cât să le acopere). Lăsați-le să fiarbă 5 minute, apoi pasați-le cu ajutorul unui blender.
Nu aruncați apa în care au fiert fructele. Puneți zahărul și cotoarele de gutui, amestecați și lăsați-le să fiarbă până se leagă ca un sirop.
Puneți apoi fructele pasate și siropul într-o cratiță mare, termorezistentă. Dați-o la cuptor și lăsați marmelada să scadă la foc mic. Amestecați ocazional, ca să nu se prindă de fund.
Pentru a verifica dacă este gata, puneți o lingură de marmeladă pe o farfurie rece și lăsați-o să stea 2 minute în congelator. Dacă se întărește, înseamnă că este gata. Dacă se scurge, mai lăsați-o să fiarbă.
Când este suficient de bine legată, turnați marmelada fierbinte în borcan de sticlă curate. Aprindeți cuptorul și după ce s-a încălzit, stingeți focul. Introduceți borcanele în cuptor și lăsați-le până când se formează o crustă deasupra marmeladei.
După ce s-a răcit marmelada complet, puneți capacele, sau legați borcanele la gură cu celofan.