Cum se face MAGIUNUL de prune tradițional, fără zahăr sau conservanți

Magiunul de prune este o delicatesă cu tradiție lungă la noi în țară. Cu toții păstrăm amintiri legate de vremurile în care bunicile noastre preparau magiun de prune la cazan, în curte, în cantități mari.

Magiun de Prune Fără Zahăr - Rețetă

Magiun de Prune Fără Zahăr – Rețetă

Magiun de prune – rețetă

Regula de bază pentru magiunul de prune fără zahăr este să folosiți prune foarte coapte, care vor da dulceața necesară. De asemenea, magiunul trebuie fiert mult timp, pentru a ieși concentrat și aromat.

Magiunul de prune se prepară de regulă în cantități mari. Folosiți cel puțin 2 kg de fructe.

Alegeți prunele care sunt sănătoase. Îndepărtați codițele, spălați bine fructele și lăsați-le la zvântat. Rupeți-le apoi în două și scoateți sâmburii. Dacă doriți un magiun mai fin, dați prunele prin mașina de tocat sau zdrobiți-le prin robot până se fac pastă înainte de a le fierbe.

Puneți prunele (jumătăți sau zdrobite) într-o cratiță în care faceți de obicei dulceață și gem. Așezați vasul pe aragaz la foc potrivit, până când fructele se înmoaie și își lasă sucul propriu.

Dați apoi focul la mic și amestecați cel puțin o dată la 10 minute. Verificați mereu să nu se prindă de fundul cratiței.

Magiunul trebuie fiert mult timp pentru a căpăta o textură groasă și o culoare închisă, circa 6 ore. Puteți face acest în două zile, dacă nu aveți timp să stați o zi întreagă în bucătărie. Dacă îl vreți mai moale și mai roșiatic la culoare, vă puteți opri după 2 ore de fiert.

Când considerați că a atins textura dorită, turnați magiunul fierbinte în borcane curate și sterilizate în prealabil în cuptorul încins, 30 de minute. Lăsați borcanele să se răcorească înainte să turnați în ele magiunul fierbinte.

Puneți capacele și răsturnați fiecare borcan cu fundul în sus. Acoperiți-le cu pături groase, și lăsați-le așa până se răcesc.

Magiunul de prun rezistă câțiva ani buni în cămară, cu toate că nu se folosesc conservanți. Și deși nu conține deloc zahăr, este foarte dulce și aromat.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

8 comentarii

  1. Eu fac majiun de 10 ani in cuptor. Tai prunele in jumătate scot samburele, le pun intr-o tava mai adânca si mare cat cuptorul apoi le las sa fiarbă aproape 2 ore dupa care cand sa legat magiunul fierbinte i-l torn direct in borcane , închid cu capac ermetic si le învelesc in pătura sa se răcească încet. Datorită suprafeței întinse si fiind la cuptor zeama se evapora mai repede si se încheagă deasemenea mai rapid. Plus nu trebuie sa stau cu ochii sa nu se afume sau sa se prindă pe fundul vasului ca pe aragaz. Si inca un lucru, atunci cand pui fierbinte direct in borcan si închizi ermetic se răcește in pătura in decurs de vreo zi jumătate pe îndelete si o sa auzi poc, poc ceea ce înseamnă ca atunci cand se face trecerea de la fierbinte la călduț automat se ermetizeaza borcanul singur si nu mai trebuie fierte borcanele in cuptor. De cand am incercat asa in cuptor cu magiunul fac la fel si cu dulcețurile si zacusca si niciodată nu am avut probleme. Inca mai am magiun de Acu 3 ani in cămara. Inca un lucru : dupa ce Sant borcanele reci apăsați pe fiecare capac ss vedeți daca este ermetic adică nu revine capacul la apăsare înapoi, înseamnă ca nu a prins aer si va tine pe o perioada îndelungata. Daca capacul poate fi apăsat si apoi revine iar in sus înseamnă ca nu este foarte ermetic si acel borcan a prins aer la strângere dar trebuie consumat printre primele. Dintre 15-20 de borcane de obicei am cel puțin unul sau 2 borcane care au prins aer si nu au făcut poc, poc in procesul de răcire. Credeți-ma este f simplu si mult mai eficient asa , plus da rezultate f bune.

    • La ce temperatura le fierbeti in cuptor?

    • Cuptorul meu este electric si-l dau la 180 de grade . Dar bănuiesc ca atâta timp cat nu este dat la temperatura mare si fierbe încetișor timpul de evaporare va fi pe îndelete si asta este secretul ca zeama sa se evapore si apoi se încheagă.
      Daca prunele nu Sant prea dulci si optați sa puneți zahăr dupa ce le-ați tăiat presărați zahăr si lăsați-le cel puțin juma de ora sa lase zeama dupa care scurgeti cel puțin jumătate din zeama si apoi băgați la cuptor. Procesul de închegare va fi la fel poate vreo jumătate de ora mai multicel in cuptor 🙂

    • Apropo încercați sa adăugați si miez de nuca …. Yummy o minunăție!

  2. … După ce au dat în clocot, da deoparte mixeaza-le și pune compoziția în tava de plăcinte. Când pleci la culcare ( 23 ) pune în cuptor la foc mic. A doua zi doar pui magiunul în borcane. 😉 Încearcă!

  3. ce bine ar fi sa avem prunele in tara ieftine si multe, cele speciale care nu necesita zahar

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.