Gem de PRUNE cu miez de NUCĂ și ROM (rețetă)

Gemul de prune este una din cele mai vechi rețete de conserve de fructe preparate la noi în țară. Vă prezentăm în acest articol o variantă mult mai gustoasă de gem de prune, îmbogățit cu miez de nucă și aromat cu rom.

Magiun de Prune cu Miez de Nucă - Rețetă

Magiun de Prune cu Miez de Nucă – Rețetă

Gem de prune cu miez de nucă – rețetă

Ingrediente

• 5-10 kg de prune
• 100-200 g de zahăr la 1 kg de prune
• 100 g de miez de nucă la 1 kg de magiun
• 250 ml de rom la 15 kg de prune
• opțional: sucul de la 2 lămâi

Preparare

Prunele trebuie să fie coapte bine, și să fie un soi care se desfac ușor de pe sâmbure.

Prune

Prune

Fructele se spală bine, se lasă la scurs, după care se desfac în jumătăți și se aruncă sâmburii. Fructele desfăcute se pun într-un ceaun mare sau într-o oală încăpătoare, cu fundul gros (pe care o folosiți la dulceață sau gem).

Se adaugă zahărul (dacă vă place mai acrișor, reduceți cantitatea de zahăr). Se amestecă des, cu o spatulă de lemn, pentru a evita prinderea fructelor de fundul vasului.

Magiunul se lasă la fiert circa 3-5 ore, până scade și se îngroașă.

Între timp, se sparg nucile și se alege miezul sănătos. Pentru a fi mai gustos, miezul de nucă se poate prăji puțin, preferabil în cuptor. Apoi se zdrobește mărunt, pentru ca bucățile să se simtă în gem (va fi mult mai gustos), sau se dă prin mașina de carne, pentru a obține un gem mai fin.

Spre finalul fierberii, adăugați miezul de nucă, romul și eventual zeama proaspăt stoarsă de lămâie (care va acționa atât ca aromatizant, cât și ca un conservant natural).

Când gemul s-a legat suficient de bine, turnați-l în borcane curate, uscate bine, încălzite înainte în cuptor. Magiunul trebuie turnat fierbinte în borcane, cu atenție să nu rămână spații goale.

Se pun capacele și se închid ermetic. Se așează jos într-o cameră și se acoperă cu pături groase. Se lasă așa până când magiunul se răcește complet.

Acest gem de prune cu nucă și rom este atât de savuros încât poate fi servi doar cu pâine, sau cu unt. Se poate adăuga la diferite preparate dulci: clătite, gogoși, prăjituri și alte dulciuri tradiționale.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. sau in loc de rom se poate adauga menta proaspata

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.