DULCEAȚĂ și GEM de CAISE – rețete tradiționale
Este păcat să nu profităm de caise atunci când sunt în sezon, pentru a le conserva pentru iarnă sub formă de gem, dulceață, compot sau sirop. Unii descriu gustul caiselor ca o combinație între piersici și prune, dulce-acrișor. Sunt nemaipomenite pentru tarte și alte deserturi.
Înrudite cu piersicile, caisele au o piele catifelată și carnea densă, nu foarte suculentă, ci mai degrabă fină și delicioasă. Caisele conțin în special următoarele substanțe nutritive: provitamina A (în cantitate mare), vitaminele C, B1, B2, B5 și PP, potasiu (în cantitate mare), cupru, fibre și antioxidanți.
Gem de caise – rețetă
Ingrediente
• 1 kg de caise
• ½ kg de zahăr invertit (rețeta în acest articol)
Preparare
Dacă nu aveți zahăr invertit, folosiți zahăr brut sau brun.
Spălați caisele, scurgeți-le de apă, curățați-le de sâmburi și puneți-le într-o oală mare. Turnați peste ele zahărul, și amestecați ușor, nu de tot. Lăsați-le la rece 2-3 ore sau peste noapte, apoi puneți vasul la foc mic, până se topește zahărul. (Dacă doriți, puteți pasa caisele în oală cu un blender vertical, pentru a obține un gem mai fin). Măriți puțin flacăra aragazului, amestecând constant cu lingura de lemn, pentru ca gemul să nu se prindă de oală.
Gemul de caise este suficient de legat atunci când nu lasă zeamă deloc când îl puneți într-o farfurie plată. Luați oala de pe foc și spălați borcanele. Uscați-le bine, ștergeți-le și înșirați-le pe masă. Turnați gemul în borcane, apoi închideți-le ermetic.
La gemul de caise puteți adăuga și alte arome, precum scorțișoară, ghimbir sau suc/coajă de lămâie sau portocală.
Dulceață de caise – rețetă
Ingrediente
• 1 kg de caise
• 1 kg de zahăr invertit
Preparare
Dacă aveți mai multe caise și doriți să preparați o cantitate mai mare de dulceață, creșteți cantitatea ingredientelor, respectând proporția de 1:1. Spălați bine caisele, apoi scoateți sâmburii. Puneți-le într-o oală încăpătoare, cu fundul gros, în care faceți de obicei dulceața sau gemurile. Adăugați peste ele zahărul și amestecați-le. Acoperiți vasul cu un capac, și lăsați-le să stea la rece 3-4 ore.
După acest interval, puneți oala pe foc, pentru ca dulceața să fiarbă. Amestecați des cu o lingură de lemn, deoarece această dulceață are tendința de a se prinde de fundul vasului. Procesul de fierbere durează câteva ceasuri, până când dulceața este bine legată.