DULCEAȚĂ și GEM de CAISE – rețete tradiționale

Este păcat să nu profităm de caise atunci când sunt în sezon, pentru a le conserva pentru iarnă sub formă de gem, dulceață, compot sau sirop. Unii descriu gustul caiselor ca o combinație între piersici și prune, dulce-acrișor. Sunt nemaipomenite pentru tarte și alte deserturi.

Gem de Caise

Gem de Caise

Înrudite cu piersicile, caisele au o piele catifelată și carnea densă, nu foarte suculentă, ci mai degrabă fină și delicioasă. Caisele conțin în special următoarele substanțe nutritive: provitamina A (în cantitate mare), vitaminele C, B1, B2, B5 și PP, potasiu (în cantitate mare), cupru, fibre și antioxidanți.

Gem de caise – rețetă

Gem Caise

Gem Caise

Ingrediente

• 1 kg de caise
• ½ kg de zahăr invertit (rețeta în acest articol)

Preparare

Dacă nu aveți zahăr invertit, folosiți zahăr brut sau brun.

Spălați caisele, scurgeți-le de apă, curățați-le de sâmburi și puneți-le într-o oală mare. Turnați peste ele zahărul, și amestecați ușor, nu de tot. Lăsați-le la rece 2-3 ore sau peste noapte, apoi puneți vasul la foc mic, până se topește zahărul. (Dacă doriți, puteți pasa caisele în oală cu un blender vertical, pentru a obține un gem mai fin). Măriți puțin flacăra aragazului, amestecând constant cu lingura de lemn, pentru ca gemul să nu se prindă de oală.

Gem de Caise Rețetă

Gem de Caise Rețetă

Gemul de caise este suficient de legat atunci când nu lasă zeamă deloc când îl puneți într-o farfurie plată. Luați oala de pe foc și spălați borcanele. Uscați-le bine, ștergeți-le și înșirați-le pe masă. Turnați gemul în borcane, apoi închideți-le ermetic.

Gem de Caise - Rețetă

Gem de Caise – Rețetă

La gemul de caise puteți adăuga și alte arome, precum scorțișoară, ghimbir sau suc/coajă de lămâie sau portocală.

Dulceață de caise – rețetă

Ingrediente

1 kg de caise
• 1 kg de zahăr invertit

Preparare

Dacă aveți mai multe caise și doriți să preparați o cantitate mai mare de dulceață, creșteți cantitatea ingredientelor, respectând proporția de 1:1. Spălați bine caisele, apoi scoateți sâmburii. Puneți-le într-o oală încăpătoare, cu fundul gros, în care faceți de obicei dulceața sau gemurile. Adăugați peste ele zahărul și amestecați-le. Acoperiți vasul cu un capac, și lăsați-le să stea la rece 3-4 ore.

Dulceață de Caise

Dulceață de Caise

După acest interval, puneți oala pe foc, pentru ca dulceața să fiarbă. Amestecați des cu o lingură de lemn, deoarece această dulceață are tendința de a se prinde de fundul vasului. Procesul de fierbere durează câteva ceasuri, până când dulceața este bine legată.

Dulceață de Caise Rețetă

Dulceață de Caise Rețetă

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.