Dulceață de CĂPȘUNI fără zahăr – rețetă

Tot mai mulți caută rețete sănătoase, fără prea mult zahăr, sau dacă se poate, fără zahăr deloc, mai ales în cazul înghețatei sau a dulcețurilor și siropurilor. Mierea este o alternativă bună, la fel și zahărul brun.

Dulceață de Căpșuni Fără Zahăr - Rețetă

Dulceață de Căpșuni Fără Zahăr – Rețetă

Dulceață de căpșuni fără zahăr – rețetă

Dulceața de căpșuni pe care v-o prezentăm este 100% naturală, și nu conține nici zahăr, nici miere. Este dulce-acrișoară, și are o consistență potrivită. Se prepară cu suc de mere.

Ingrediente

• 2 kg de căpșuni
• 2 lămâi
• 1,200 litri de suc de mere natural, fără zahăr

Preparare

Se aleg căpșunile, să fie sănătoase, și se îndepărtează cozile. Se spală în apă rece, apoi se scurg și se pun într-un lighean mare. Se stropesc cu zeama proaspăt stoarsă de la cele 2 lămâi, și se toarnă peste ele apă rece, cât numai să le acopere.

Sucul de lămâie are rolul de a împiedica oxidarea și decolorarea fructelor. În plus, va întări fructele și va da dulceții o aromă deosebită de citrice. Lăsați căpșunile așa până când fierbeți sucul de mere.

Puneți sucul de mere într-o oală încăpătoare, și lăsați-l să fiarbă până când scade la mai puțin de jumătate. Scurgeți căpșunile bine de apă, și turnați-le în oală, peste sucul de mere. Când vor începe să clocotească, se va forma deasupra spuma, pe care o puteți colecta și îndepărta cu o spumieră.

Lăsați dulceața la fiert să scadă până la jumătate, cât să se lege ca un gem. Căpșunile și merele (mai mult) conțin pectină, o substanță care prin amestecare cu apă și prin fierbere, capătă forma unei gelatine și încheagă. Dacă totuși doriți ca dulceața să aibă o consistență mai groasă, scoateți o parte din fructe și pasați-le, apoi puneți-le din nou în oală.

Când considerați că este gata, turnați dulceața de căpșuni fierbinte în borcane curate, uscate și sterilizate. Puneți bine capacele, apoi așezați-le undeva jos, acoperindu-le cu câteva pături groase. Se țin așa 1-2 zile, să se răcească în voie.

13 comentarii

  1. Poate ca sucul de morcov e mai dulce ,,,,,,

  2. Se poate face la fel si cu alte fructe?A m dia bet si de aceea intreb

  3. Da ,pot folosi mere dar pt dulceață ,pot î nlocui căpșunile cu caise,piersici,vișine?

  4. sunt si mere f. dulci , incercare gres nu are.

  5. La storcător, sau mixate fructele în blender, apoi stors sucul prin tifon.

  6. Multumesc pentru reteta 🙂 o voi incerca!

  7. Dragii mei daca fierbeti fructele.oricare sr fi ele pana se reduce la jumate cantitatea.va intreb ce vitamine si cat de sanatos e continutul numit dulceata de ..sanatoasa.La Taifas.ro?

    • Nu există o altă metodă de preparare a dulceții, decât prin fierbere. Dacă aveți miere, puneți căpșunile în miere, fără să le fierbeți, însă acesta va fi un sirop, și nu dulceață.

    • Și eu sunt de aceeași părere, odată fierte….

  8. Daca se vrea chiar ceva sanatos sunt fructele proaspete chiar eco fara nici un stropit.chimic etc sau congelate .Chiar si la congelat vit C dispare.iar cand e vb de suc natural.fratilor ala stors proaspat din fructe ce sti cum sunt sla e suc nat si sanatos alea din comert scuzati dupa luni de zile de la stoarcere.ce suc natural mai este???

  9. suc de mere fara zahar din comert e bun?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.