Dulceața de CĂTINĂ, minunea din cămară (rețetă și beneficii)

Cătina este de mare folos în anotimpul rece, când sistemul nostru imunitar este mai expus la răceli și îmbolnăviri. Fructele de cătină pot fi consumate proaspete, congelate, cu miere, sub formă de sirop sau suc.

Dulceața de cătină este o variantă de mic-dejun atractiv și deopotrivă sănătos pentru cei mici, dar și pentru cei mai mari.

Dulceață de Cătină Rețetă

Dulceață de Cătină Rețetă

Dulceață de cătină:  rețetă

Ingrediente

• 1 kg de fructe de cătină
• 1 kg de zahăr
• 400 ml de apă
• 1 lămâie (sucul)

Preparare

Boabele de cătină se aleg să fie sănătoase, se spală bine de impurități sub jet de apă rece, și se lasă apoi la scurs. Între timp se prepară siropul de zahăr și apă, lăsat să fiarbă pe foc mediu circa 5 minute. Cu o spumieră, se ia spuma formată deasupra, apoi se adaugă boabele de cătină și sucul de lămâie. Zeama de lămâie joacă un rol important în prepararea dulcețurilor, și anume acela de a combate zaharisirea ei. Sucul de lămâie ajută de asemenea la menținerea unei culorii proaspete a dulceții.

Se lasă să fiarbă 10 minute la foc mic, amestecând des. Se mai ia spuma de câteva ori. După acest interval, se dă vasul deoparte și se lasă în repaus un sfert de oră. Se transferă apoi dulceața de cătină în alt vas, și se lasă peste noapte.

A doua zi, se pune din nou la fiert 10 minute, apoi se lasă 15 minute în repaus și se transferă în alt vas. Se lasă din nou în repaos până dimineața. Procesul de fierbere se face astfel 3 zile. În a 3-a zi, după primele clocote, se încep a zdrobi boabele de cătină în cratiță, cu spatele unei linguri de lemn. Se mai lasă apoi pe foc până când își schimbă culoarea (din galben în portocaliu), și dulceața este legată.

Se ia vasul de pe foc și se transferă dulceața în borcane sterilizate în prealabil și bine uscate. Se închid ermetic, se întorc cu capacul în jos și se învelesc cu 2-3 pături. Se lasă la răcit la temperatura camerei până a doua zi, apoi se etichetează și se pun la păstrare în cămară.

Despre cătină

Cătina albă (Hippophae rhamnoides) este apreciată din antichitate pentru proprietățile sale terapeutice și conținutul nutritiv remarcabil. Este de departe una din cele mai bogate surse de Vitamina C, un antioxidant esențial pentru o imunitate și o sănătate de fier.

Cătina conține multe alte vitamine și minerale esențiale pentru sănătate: Vitaminele B, E, K și P, calciu, magneziu, fier, potasiu, betacaroten și fibre.

Deși toată planta are proprietăți curative, fructele, sau boabele de cătină sunt cele mai bogate în substanțe active.

– Hrănește, revitalizează, reface organismul
– Protejează și înfrumusețează pielea
– Încetinește procesul de îmbătrânire
– Întârzie ridarea tenului
– Reduce inflamațiile
– Scade pofta de mâncare (ajută în obezitate)
– Ajută în tratarea afecțiunilor oftalmologice și coronariene
– Scade tensiunea arterială
– Ajută la prevenirea și tratarea gingivitei și lipsei de Vitamina C
– Ajută la tratarea ulcerului gastric și duodenal, diareei
– Alungă alergiile și combate urticaria

6 comentarii

  1. La peste 50 grade celsius vitamina C se distruge. Deci,e doar dulceata.

  2. cum au inceput sa se distribuie preparate cu catina,cum a si aparut pe piata,e buna dupa prima bruma acum nu e matura,asa au cules si nucile fara sa crape coaja verde,necoapte…..ce folos?!…

  3. Scade pofta de mancare? Nu cred,,,,,,

  4. nu cred ca este nevoie de lamaie,oricum catina este acra

  5. Prin fierbere se pierde un procent mare de vitamina C

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.