Dulceață de Morcovi cu Portocale – Rețetă

Morcovii sunt printre cele mai versatile legume din lume, disponibili în toate anotimpurile, fiind numite pe bună dreptate o rădăcinoasă universală. Rădăcina de morcov este partea principală comestibilă, care poate fi consumată crudă, sub formă de suc, la salate, la gem, sirop, marmeladă, sau gătită ca o legumă în mâncăruri sărate sau dulci.

Dulceață de Morcovi cu Portocale

Dulceață de Morcovi cu Portocale

Morcovii – Proprietăți

Morcovii ajută la menținerea proprietăților acide și alcaline din corp și este un tonic revigorant și energizant mai ales pentru ochi, piele, oase, inimă și mușchi. Morcovul este purificator al sângelui excelent, un bun diuretic, carminativ, digestiv, anti- antitermic și vermifug.

Rădăcinile uscate ale morcovului se pot prăji, măcina sub formă de pulbere și folosi ca înlocuitor pentru cafea. Siropul de morcovi poate fi folosit ca îndulcitor natural. Tinctura alcoolică din semințe de morcovi este adesea încorporată în lichioruri franțuzești. Uleiul de morcov este folosit în parfumerie și în aromatizarea preparatelor.

Rețetă Dulceață de Morcovi

Rețeta de dulceață de morcovi este una foarte veche, apărută în Anglia anilor 1860, când dulcețurile din fructe exotice erau delicatese fine pentru musafirii familiilor bogate. Dulceața de morcovi era mai accesibilă populației de rând.

Ingrediente:

• 1 kilogram și  jumătate de morcovi
• 1 kilogram de zahăr
• 1 portocală mică + 2 lămâi (de la care se scot sâmburii)

Mod de preparare:

Se curăță morcovii, se spală și se taie cubulețe mici. Se pun la fiert cu apă, cu 2 degete peste nivelul lor, timp de 30 de minute, sau până când morcovii se înmoaie.

Se scurge apa în care au fiert morcovii printr-o sită sau tifon și se pune din nou la foc, cu zahărul, portocala și lămâia tăiate cubulețe. Se amestecă până când se topește zahărul și se leagă ca un sirop.

Se toarnă siropul peste morcovii rămași în oala în care au fiert, și se pune din nou la fiert pentru 5 minute. Morcovii vor rămâne cubulețe în dulceață. Se lasă la răcit, și se pune în borcanele pregătite pentru dulceață.

La dulceața de morcovi se pot folosi și alte arome: scorțișoară, anason sau migdale și nuci. Se poate unge cu ea clătite, felii de pâine neagră cu unt sau diverse prăjituri, ca o alternativă pentru dulceața de caise.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. hmmm…cred ca este bun!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.