Peltea de gutui – fină și delicioasă ca mierea (rețetă)

Cojile și cotoarele fructelor – îndeosebi merele și gutuile – sunt foarte bogate în nutrienți și pectină.

Aceasta este o substanță cu proprietăți gelifiante naturale), de aceea este păcat să le aruncați după ce preparați gem sau dulceață.

Peltea de gutui – fina si delicioasa ca mierea

Peltea de gutui – fina si delicioasa ca mierea

Din ele putem obține o peltea extraordinară, precum cea din gutui pe care v-o prezentăm mai jos. Pelteaua este un jeleu de fructe deosebit de parfumat și delicios. 

Această peltea este delicioasă la micul-dejun. Se poate consuma ca atare pe pâine, pe biscuiți, cu unt, cu clătite sau pur și simplu cu ceai.

Poate fi folosită și la prăjituri, torturi și alte deserturi de casă.

 Peltea de gutui – rețetă

Ingrediente

• 10 gutui mari
• zahăr brut
• apă

Preparare

Adunați cojile, cotoarele cu tot cu semințe de la gutui. Puteți folosiți fructul integral dacă doriți. 

Îndepărtați părțile stricate și viermănoase, păstrând doar ceea ce este bun. Gutuile sunt o pradă foarte atractivă pentru viermi și este greu să găsiți gutui nemâncate de insecte.

Dacă nu reușiți să scoateți nimic, puteți folosi fructele integrale, cu tot cu pulpă. Puteți folosi și resturi de mere sau pere. Pelteaua va ieși mult mai închegată și aromată.

Puneți bucățile de fructe tăiate într-o cratiță cu apă cât să le acopere. Se lasă la fiert câteva minute, până ce devin foarte moi. Mai completați cu apă dacă aceasta scade foarte mult.

Strecurați lichidul și cântăriți-l. Adăugați o cantitate egală de zahăr.

De pildă, dacă aveți 200 ml de suc, adăugați 200 g de zahăr.

Puneți amestecul de suc și zahăr pe foc și lăsați-l să clocotească circa 15 minute. Este gata când s-a legat bine, ca un jeleu mai subțire.

Verificați pelteaua dacă este gata în felul următor: puneți puțină peltea pe o farfurie ținută în congelator în prealabil. Dacă se încheagă repede, înseamnă că este gata.

Pelteaua de gutui trebuie să aibă o consistență asemănătoare mierii de albine.

Se toarnă clocotită în borcane sterilizate în prealabil 10 minute în cuptor.

Puneți capacele strâns și așezați borcanele cu gura în jos. Acoperiți-le cu pături groase și lăsați-le se răcească în voie, la temperatura camerei.

______________________________________________________________________________________________________

Sursă: Poftă Bună, Peltea de Gutui: https://pofta-buna.com/peltea-de-gutui/

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.