DULCEAȚĂ de DOVLECEI și LĂMÂIE – fină, parfumată, cu gust de ananas

Dovleceii sunt atât de versatili încât îi putem folosi la diverse rețete de sezon: salată, tocănițe, ciorbe. 

Nu trebuie să le subestimăm nici calitatea de a putea fi folosiți în rețete dulci, datorită gustului lor oarecum neutru.

Dulceață de Dovlecei și Lămâie

Această dulceață delicioasă face parte din categoria dulcețurilor neconvenționale, preparate din pepeni și bostani.

Deși la prima vedere pare o rețetă ciudată, veți vedea că rezultatul final întrece orice așteptări. Dulceața de dovlecei este deosebit de aromată, și are o culoare aurie, translucidă, foarte plăcută.

Dulceață de dovlecei cu lămâie – rețetă

Ingrediente

• 3 dovlecei mari, „burtoși” (600 g)
• 400 g de zahăr
• 1 lămâie
• 1 lingură de zahăr vanilat

Preparare

Spălați bine dovleceii, apoi curățați de coajă. Puteți folosi instrumentul de decojit legume. Tăiați-i în jumătate și cu ajutorul unei linguri, scoateți afară tot interiorul cu semințe, lăsând în urmă o scobitură curată.

Tăiați-i fâșii și apoi cubulețe. Puneți-i în cratița în care veți face dulceața și adăugați peste ei zahărul simplu și zahărul vanilat.

Stoarceți sucul de la jumătate de lămâie și turnați-l peste cubulețele de dovlecei. A doua jumătate de lămâie tăiați-o felii și adăugați-le în cratiță. Amestecați cu o lingură și acoperiți vasul. Lăsați dovleceii circa 2 ore pentru a-și lăsa sucul propriu și a nu adăuga mai multă apă decât trebuie când îi veți pune la fiert.

Puneți cratița pe aragaz la foc mare și așteptați să clocotească. După ce începe să fiarbă zdravăn, lăsați dovleceii 10 minute. Luați cratița de pe foc și puneți peste ea un prosop umed. Așteptați o oră, pentru ca dovleceii să mai lase puțin suc.

După 1 oră, puneți din nou vasul pe foc și lăsați dovleceii să fiarbă încă 8 minute. Amestecați din când în când cu o lingură de lemn. Este gata când compoziția capătă o consistență siropoasă, nu foarte groasă. Aveți grijă să nu își schimbe culoarea.

Stingeți focul, acoperiți cratița cu prosopul umed și lăsați dulceața să se răcească în voie, circa 2 ore.

Turnați dulceața rece în borcane sterilizate în prealabil și înfiletați-le bine.

______________________________________________________________________________________________________

Sursă: Savori Urbane: Dulceață de Dovlecei cu Lămâie și Vanilie: https://savoriurbane.com/dulceata-de-dovlecei-cu-lamaie-si-vanilie/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.