Tort cu MERE și BANANE, fără coacere în cuptor
Pentru cei care nu au auzit niciodată de bucătăria raw-vegan (fără foc, bazată pe alimente vegetale), această rețetă poate părea nebunie.
Adepții preparatelor tradiționale pot fi mai greu atrași spre astfel de rețete simple, minimaliste, din ingrediente vegetale, și fără coacere la foc.
Merită să încercați măcar o dată să faceți în casă un desert precum este cel pe care vi-l propunem în acest articol. Rețeta aparține lui Ernst Gunter, celebrul autor al cărții „Hrana Vie”.
Tortul obținut este mai mult decât un desert menit să satisfacă nevoia de ceva dulce. Este o adevărată sursă de hrană, deoarece ingredientele folosite sunt naturale și conțin foarte multe substanțe nutritive: vitamine, minerale, fibre, proteine de calitate.
Veți fi surprinși să constatați că și gustul este deosebit. Tortul este unul dietetic, întrucât nu conține făină albă, nici zahăr, nici lactate sau ouă. Are efecte energizante și curative, pentru că se face doar din fructe.
Este indicat mai ales persoanelor care țin regim, și celor bolnavi, care nu pot mânca prăjituri sofisticate, foarte dulci.
Tort crud cu mere și banane – rețetă Ernst Gunter
Ingrediente „blat”
• 300 g de stafide
• 200 g de făină integrală
Ingrediente cremă
• 2 banane
• 3 mere
• 200 g de nuci
Preparare
Blatul este de fapt o crustă moale și aromată obținută din stafide și făină integrală. Stafidele se dau prin robot sau prin mașina de carne pentru a obține o pastă lipicioasă. Stafidele se pot înlocui cu curmale uscate.
Pasta de fructe se amestecă apoi cu făina, până rezultă un aluat omogen, puțin lipicios, modelabil. Se întinde cu sucitorul sub forma unei foi rotunde. Se lasă câteva ore la uscat pe o sită, apoi se așază într-o tavă/formă rotundă presărată cu puțină făină.
Pentru a prepara crema, pasați bananele cu un blender sau cu furculița, și amestecați-le cu merele rase și cu miezul de nucă măcinat fin. Întindeți această cremă peste blat și neteziți. Puteți decora la final cu felii subțiri de măr, rondele subțiri de banană și miez de nucă grosier.
Cur siguranță se pot folosi și alte fructe, precum fructe de pădure.
Dacă nu vă place ideea să folosiți făină de grâu, o puteți înlocui cu miez de nuci/alune/migdale/ măcinat sub formă de făină, sau cu nucă de cocos.