Desert din BANANE și OVĂZ – dietetic, hrănitor și sănătos, fără zahăr sau făină
Acest desert se face foarte rapid, din ingrediente vegetale. Este foarte aromat, hrănitor și sănătos. Nu conține făină, nici zahăr, nici ouă sau lactate.
Dulceața și efectul energizant al acestor batoane provine de la banane. Cu cât acestea sunt mai coapte, cu atât mai dulci și aromate vor fi batoanele obținute.
Este o rețetă care ne ajută să includem mai multe cereale și fructe în dieta noastră. Aceste batoane de ovăz sunt hrănitoare și sățioase. Pot fi date și copiilor, sau pot fi ambalate și luate la pachet.
Batoane de ovăz, la cuptor – rețetă
Ingrediente
• 5 banane
• 500 g de fulgi de ovăz
• 250 g de nucă de cocos
• 125 ml de ulei
• 1-2 lingurițe de scorțișoară
Preparare
Modul de preparare este cât se poate de simplu. Puneți într-un bol încăpător fulgii de ovăz și nuca de cocos. Adăugați pudra de scorțișoară și amestecați.
Într-un bol separat, pasați bananele, folosind o furculiță sau un blenderul vertical, până se fac pastă. Adăugați uleiul și amestecați până la omogenizare.
Turnați compoziția obținută în bolul de mai sus cu ovăz și cocos, și amestecați. La acest moment puteți incorpora și alte ingrediente, pentru a face batonașele mai consistente, precum ciocolată neagră (circa 100 g, ruptă bucăți), o mână de stafide, merișoare, goji, coacăze uscate sau alte fructe uscate.
Puteți adăuga în compoziție și câteva linguri de unt de arahide (dacă aveți prin casă), pentru ca batoanele să iasă și mai moi și aromate.
Amestecați bine până la omogenizare. Turnați compoziția într-o tavă de cuptor, unsă cu puțin ulei. Întindeți compoziția și nivelați frumos. Lăsați blatul în cuptorul încins până se rumenește ușor. După ce se răcește, se porționează sub formă de batoane sau pătrățele.
O altă variantă ar fi să modelați biluțe din compoziție și să le dați o formă de biscuiți. Așezați-i în tavă și coaceți-i până se rumenesc. Se pot păstra într-o caserolă cu capac.