Prăjitură de MĂLAI și DOVLEAC – desert tradițional de sezon

Această prăjitură are o consistență asemănătoare cu cea de budincă. Este un desert hrănitor, sățios și aromat, pe care îl pot servi cu plăcere atât cei mici, cât și cei mari.

Despre proprietățile terapeutice ale dovleacului puteți citi în acest articol.

Budincă de Dovleac

Budincă de Dovleac

Prăjitură de dovleac și mălai – rețetă

Modul de preparare este cât se poate de simplu. Rețeta se poate face și de post, renunțând la unt și folosind un tip de lapte vegetal în locul celui de vacă: lapte de migdale, de soia, de orez, de cocos etc.

Puteți ajusta cantitatea de zahăr după gust sau preferință. Dacă vreți ca prăjitura să fie dulce, puneți 200 g de zahăr.

Ingrediente

• 900 ml de lapte
• 200 g de dovleac
• 200 g de mălai grisat
• 150 g de zahăr brut
• 50 g de unt

Preparare

Curățați dovleacul de coajă, tăiați-l cubulețe și puneți-l la fiert. O altă variantă ar fi să coaceți dovleacul în cuptor. Va fi mult mai aromat, mai dulce și mai sănătos.

Între timp, puneți laptele la fiert, și când începe să clocotească, adăugați făina de porumb în ploaie, amestecând în continuu cu telul până se incorporează complet. Trebuie să turnați făina în fir subțire și să amestecați energic pentru a evita formarea de cocoloașe.

După omogenizare, dați focul la mic și lăsați mălaiul la fiert un sfert de oră, amestecând ocazional.

După ce mălaiul a fiert bine și arată ca o mămăligă moale, se incorporează zahărului și se amestecă bine.

Adăugați la final untul și închideți focul. Amestecați puțin și lăsați untul să se topească circa un sfert de oră.

Adăugați bucățile de dovleac gătit și introduceți blenderul vertical, pentru a pasa compoziția sub forma unui piure. Dacă nu aveți un blender manual, folosiți un robot de bucătărie. Mixați până când ingredientele se transformă într-o pastă fină.

Turnați compoziția în boluri, caserole, pahare sau alte recipiente, și după ce s-a răcorit, puneți recipientele în frigider. Lăsați budinca să stea la rece cel puțin o oră, pentru a se închega.

Este foarte bună rece. Dacă nu aveți răbdare, se poate servi și caldă, cu lingurița.

Pentru o aromă mai bogată, adăugați în compoziția budincii scorțișoară, nucșoară și rom. De asemenea, se pot adăuga și stafide sau nuci.

Această compoziție poate fi transformată într-un aluat de prăjitură, dacă adăugați câteva ouă. După omogenizare, compoziția se toarnă într-o tavă sau formă, se presară deasupra stafide, miez de nucă măcinat sau nucă de cocos, și se coace în cuptor circa o oră, sau până se încheagă și scobitoarea iese curată. Se lasă să se răcorească 30 de minute înainte de a o tăia.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.