PLĂCINȚELE cu mere la tigaie, fără ulei

Dacă ați fost harnice și v-ați aprovizionat cu mere pentru iarnă, veți fi încântate de această rețetă. Aceste plăcințele se pot prepara și cu mere proaspete, cumpărate din piață. Este însă mai ușor să folosiți mere rase puse la borcan, după această rețetă.

Aluatul pe care vi-l prezentăm este unul simplu, care se folosește în mod normal la pâine sau turte simple, pentru mâncare. Este ideal pentru zilele de post. Dar dacă doriți un aluat mai gustos, puteți adăuga în el lapte și ouă.

Plăcinte cu Mere la Tigaie

Plăcinte cu Mere la Tigaie

Plăcinte la tigaie, cu mere – rețetă

Ingrediente aluat

• 1 kg de făină
• 25 g de drojdie proaspătă
• 2 lingurițe de sare
• 2 lingurițe de zahăr brut
• 50 ml de ulei
• 650 ml de apă

Preparare

Sfărâmați drojdia într-un bol. Frecați-o cu zahărul până devine lichidă. Adăugați 50 ml de apă și 1 lingură de făină. Amestecați bine și lăsați să dospească, circa 10-15 minute.

Plăcinte cu Mere la Tigaie

Plăcinte cu Mere la Tigaie

Cerneți făina într-un lighean încăpător. Adăugați maiaua obținută mai sus, apa călduță (nu fierbinte) și sarea. Amestecați cu mâinile până se incorporează toată făina. Dacă este prea moale, mai adăugați făină. Dacă aluatul este prea vârtos, mai puneți puțină apă. Spre final, incorporați uleiul.

Turte cu Mere la Tigaie

Turte cu Mere la Tigaie

În mod normal, aluatul se frământă circa 15 minute, timp în care se trântește de câteva ori. După ce ați terminat, acoperiți ligheanul cu un prosop gros sau cu o folie de plastic. Se lasă să crească până își dublează volumul.

Plăcinte cu Mere la Tigaie

Plăcinte cu Mere la Tigaie

Pentru umplutură, aveți nevoie de câteva mere rase, amestecate cu scorțișoară și puțin zahăr brut.

După ce a crescut, puneți aluatul pe masa unsă cu puțin ulei. Rulați-l și împărățiți-l în bucăți egale, cam cât pumnul de mari. Veți obține circa 5-6 bile. Modelați-le cu sucitorul în forme rotunde.

Plăcinte cu Mere la Tigaie

Plăcinte cu Mere la Tigaie

Puneți câteva linguri de umplutură de mere, și cu mâinile unse cu ulei, adunați marginile turtei și lipiți-le deasupra, astfel încât să acoperiți merele.

Plăcinte cu Mere la Tigaie

Plăcinte cu Mere la Tigaie

Coaceți fiecare turtă pe ambele părți, într-o tigaie bine încinsă, fără să adăugați ulei. Lăsați-le să se rumenească ușor. Pudrați-le la final cu zahăr pudră sau zahăr cu scorțișoară. Le puteți tăia triunghiuri pentru a le servi mai ușor.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.