Prăjitură cu PRUNE și IAURT
Dacă aveți o cantitate mare de prune acasă și ați pregătit deja din ele compot sau magiun, dar tot v-au rămas, le puteți folosi la această rețetă.
Datorită faptului că sunt suculente și aromate, prunele sunt fructe ideale pentru prăjiturile de casă. Vă prezentăm desert cremos, răcoros și ușor de preparat, din prun proaspete și iaurt. În loc de prune se pot folosi mere.
Această prăjitură marchează într-un mod deosebit trecerea de la vară la toamnă. Aromele ei îmbină foarte gustos specificul ambelor anotimpuri.
Prăjitură cu prune și iaurt – rețetă
Beneficiile consumului de prune sunt nenumărate. Cercetătorii australieni de la Școala de Medicină din cadrul Universității din Wollongong susțin că aceste fructe au început să fie tot mai mult studiate, datorită conținutului lor bogat în antioxidanți (îndeosebi antocianini).
Rezultatele studiilor clinice, în vitro și pe animale au arătat că prunele au proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antialergice. În plus, acestea îmbunătățesc funcțiile cognitive (în special memoria), sănătatea oaselor și a sistemului cardiovascular.
Ingrediente
• 1 kg de prune
• 600 g de iaurt
• 16 linguri de făină integrală
• 10 linguri de zahăr brun
• 10 linguri de ulei
• esență de rom și scorțișoară
Preparare
Spălați prunele, îndepărtați codițele și sâmburii, și apoi tăiați-le în patru. Amestecați-le într-un bol cu scorțișoara și lăsați-le la „aromat” până pregătiți aluatul.
Într-un bol încăpător, amestecați ingredientele lichide: uleiul, iaurtul și esența de rom. Adăugați zahăr și amestecați până se dizolvă. Incorporați făina și amestecați până rezultă o compoziție asemănătoare smântânii.
Turnați jumătate din aluat într-o tavă de cuptor (24 x 35), așternută cu hârtie de copt. Așezați un rând de prune peste aluat. Turnați peste ele restul de aluat și nivelați. Introduceți tava în cuptorul încins și lăsați prăjitura la foc potrivit până se rumenește.
Așteptați să se răcească bine pentru a o putea tăia ușor, fără să rupă. Această prăjitură este mult mai gustoasă rece, de la frigider, deoarece conține iaurt.
Poate fi servită ca atare, sau cu un pahar suplimentar de iaurt. Este bună la micul-dejun, ca desert sau gustare la pachet.
Sursă: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26992121
Foarte Buna!
Cred ca este delicioasă!