CLĂTITE groase și pufoase cu MERE
Aceste clătite seamănă la textură cu clătitele americane, cunoscute sub numele de pancakes, doar că nu conțin ou, nici unt. Adaosul de mere rase le face moi și parfumate, ideale pentru copii, dar și pentru adulți, la masa de dimineață.
Merele sunt foarte bogate în antioxidanți (îndeosebi coaja), fibre alimentare și vitamina C. Conțin numeroși polifenoli, cei mai importanți fiind quercetina și acidul clorogenic.
Consumul de mere a fost asociat cu prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului, combaterea astmului și a bolii Alzheimer, reglarea nivelului de zahăr din sânge și prevenirea pierderii de masă osoasă.
Clătite cu mere – rețetă
Ingrediente
• 2 mere
• 250 ml de lapte, apă minerală sau suc de mere
• 200 g de făină integrală, de secară sau hrișcă
• 1 lingură de zahăr brut
• 1 lingură de ulei
• 1 linguriță de praf de copt
• ¼ linguriță de sare
Preparare
Spălați merele și dați-le pe răzătoare sau procesați-le în robot. Nu trebuie să le faceți pastă.
Puneți laptele într-un bol încăpător. Adăugați uleiul, zahărul, sarea și merele mărunțite. Adăugați făina și praful de copt și amestecați cu telul până la incorporare. Aluatul trebuie să fie puțin mai gros decât în cazul clătitelor tradiționale. În cazul în care compoziția este foarte groasă, subțiați-o cu puțin lapte.
Lăsați compoziția să se odihnească 10 minute, apoi apucați-vă de clătite. Puneți o tigaie antiaderentă pe foc. Ungeți-o cu 1-2 picături de ulei și turnați câte 1 polonic de compoziție. Potriviți focul, pentru ca clătitele să nu se ardă, ci să se rumenească uniform. Întoarceți-le pe cealaltă parte când sunt gata. Nu este nevoie să mai folosiți ulei după prima clătită.
Aceste clătite pot fi servite ca atare, la micul-dejun, sau cu diverse topping-uri: sirop de fructe, smântână sau iaurt, dulceață, gem, unt de arahide, cremă de brânză etc.
Dacă vreți ca aceste clătite să fie și mai aromate, puteți adăuga scorțișoară, nucșoară, coajă de lămâie sau esență de rom în compoziție. Aceste arome se potrivesc foarte bine cu gustul merelor.
Sursă: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=15