CHISĂLIȚA – o delicatesă tradițională de neuitat

Chisălița este o fiertură sau o zeamă de poame de sezon, îngroșată cu mălai, făină sau zdrențe de aluat. Are o istorie lungă în zonele rurale. Mulți dintre noi ne amintim cu nostalgie de timpurile acelea frumoase în care bunicii noștri ne pregăteau acest compot tradițional.

În funcție de regiune și de obiceiurile locului, sau de posibilitățile fiecăruia, chisălița se poate face din corcodușe, cireșe, vișine sau prune. În unele rețete, fructele se fierb cu tot cu sâmburi, iar în altele, sâmburii se scot, iar fructele se pasează.

Chisăliță Rețetă

Chisăliță Rețetă

Chisăliță – rețetă

Ingrediente

• 500 g de corcodușe, cireșe, vișine sau zarzări
• 1,5 litri de apă
• 3 linguri de făină
• 3 linguri de zahăr

Preparare

Puneți apa la fiert într-o cratiță mare împreună cu zahărul. Îndepărtați cozile fructelor și spălați-le bine. Când apa începe să clocotească, adăugați-le în cratiță și lăsați-le să fiarbă circa 10 minute.

Între timp, amestecați făina cu puțină apă și frecați-o cu mâinile. Trebuie să obțineți niște zdrențe de aluat, ca un fel de tocmagi sau frecăței. Aceștia se pot fierbe și cu lapte.

După ce au trecut cele 10 minute, adăugați fărâmele de aluat în apă și amestecați cu o lingură de lemn. Lăsați să fiarbă. Aluatul se va îngroșa și va lega compotul. După ce aluatul a fiert, gustați de dulce, și dacă nu vă place mai acrișor, mai puneți zahăr.

Chisălița se servește de regulă rece, de la frigider, mai ales când este foarte cald. Dar este bună și caldă.

Opțiuni:

– Pentru a îngroșa compotul, în locul zdrențelor de aluat se poate folosi acest amestec: 3 linguri de făină de grâu + 2 linguri de mălai + 120 ml de apă rece. Se bate cu telul pentru a obține un aluat lichid cât mai omogen. Acesta se toarnă treptat cu lingura în compotul care clocotește, și se amestecă rapid, pentru a nu face cocoloașe. Se lasă la fiert încă 20-25 de minute, până când se îngroașă.

– Puteți folosi un amestec de fructe, pentru a obține o chisăliță mai colorată și cu o aromă mai bogată.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

5 comentarii

  1. Cred ca se poate inlocui faina, cu seminte de chia.

  2. Imi amintesc cu multa placere de chisalita ! Bunicile si mamele o pregateau din prune! Multumim! Astept prunele sa o pot pregati!

  3. Tare bunã e.eu o fac si acum,numai ca la noi nu se prinde cu nimic,se mananca cu paine 😉😉😉

  4. Da ,buna era chisalita…Luam cite un borcan vara la prasit .

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.