Turtițe cu STAFIDE – o rețetă tradițională din Țara Galilor
Aceste delicatese sunt un fel de clătite, sau gogoși, tradiționale în Țara Galilor. Se prepară din făină, lapte, ou și stafide, sub forma unor turte, și se coc pe piatră, sau într-o tavă/sită de fier, așezată pe foc. Se servesc calde sau reci, pudrate cu zahăr, sau cu unt și gem.
În loc de stafide se pot folosi coacăze sau alte fructe uscate. Se pot folosi și arome adiționale, precum scorțișoară sau nucșoară.
Turtițe cu stafide – rețetă
Din aceste cantități ies circa 10-12 turtițe. Aveți nevoie de 10 minute pentru a le prepara și de alte 10 minute pentru a le găti.
Ingrediente
• 225 g de făină
• 50-70 g de zahăr
• 100 g de unt
• 100 g de stafide
• 1 ou
• 2-3 linguri de lapte
• 1 praf de sare
Preparare
Cerneți făina și sarea într-un bol încăpător. Adăugați untul moale tăiat bucăți, și frecați-l cu o furculiță până când obțineți un aluat care are consistența nisipului (firimituri).
Adăugați zahărul și stafidele și amestecați.
Faceți o gaură în mijlocul amestecului și adăugați oul bătut bine și laptele. Amestecați cu mâinile până obțineți un aluat tare. Dacă este prea moale (depinde cât lapte ați folosit), mai adăugați făină.
Presărați puțină făină pe masa de lucru și întindeți aluatul într-o foaie de circa 5 mm grosime cu sucitorul. Cu ajutorul unei forme rotunde (cerc pentru gogoși, gura unui pahar sau a unei căni), decupați aluatul în mai multe turtițe, nu foarte mici.
Resturile de aluat rămase după decupare se frământă din nou, se întinde o nouă foaie și se decupează din nou, alte turtițe, până se termină aluatul.
Ungeți cu puțin unt o tigaie subțire (cât mai mare, ca să încapă cât mai multe turte odată). Puneți-o pe aragaz și când s-a încins, puneți turtițele. Coaceți-le câte 3-4 minute pe fiecare parte, la foc mic. Se vor umfla puțin și vor deveni ușor aurii după ce se coc. Aveți grijă, deoarece se pot arde ușor dacă le lăsați prea mult.
Puneți puțin zahăr pudră într-un bol și presărați fiecare turtă cu zahăr.
Sunt absolut delicioase calde, servite la micul-dejun, cu o cană de lapte, cafea sau ceai.
Păstrați-le într-un recipient metalic, închis ermetic. Se pot reîncălzi în cuptorul cu microunde câteva secunde în zilele următoare, pentru a le reda prospețimea.
♣ Opțiuni
Dacă nu le vreți cu zahăr pe deasupra, le puteți servi cu puțin unt, gem sau miere.
În loc de unt se poate folosi untură. Sau se poate folosi o parte unt, o parte untură.
Puteți adăuga și 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu în aluat, pentru a crește mai mult și a deveni mai pufoase.
Dacă le vreți mai aromate, adăugați în aluat 1 linguriță de esență de vanilie, sau coajă rasă de citrice (lămâie, portocală).
De asemenea, stafidele se pot înmuia câteva minute în apă caldă înainte de a le adăuga în aluat. Astfel vor fi mai pufoase.