Budincă de MERE și FULGI de OVĂZ
Ovăzul este cel mai puternic concurent al grâului. Este tot mai des folosit ca înlocuitor pentru făina de grâu în diferite tipuri de aluaturi și pâine.
Este la fel de nutritiv ca și grâul, doar că are un conținut mai mare de grăsimi sănătoase (nesaturate) și de vitamine din complexul B, care în combinație cu unele minerale precum magneziul sau calciul, susțin sănătatea nervilor și a mușchilor.
Ovăzul este considerat un tonic pentru întregul organism, dar mai ales pentru sistemul nervos. Cercetătorul Virginia Ciocan clasifică ovăzul ca fiind o plantă adaptogenă și imunitară, care ajută corpul să se adapteze la situații de stres și să se apere mai ușor împotriva factorilor declanșatori de boli.
Fulgii de ovăz sunt foarte practici în bucătărie. Vă prezentăm o rețetă simplă, în care îi putem folosi în combinație cu mere, nuci și scorțișoară, considerată de unii combinația ideală.
Budincă de mere și ovăz – rețetă
Ingrediente
• 6 mere mari
• 2 căni de fulgi de ovăz
• 1 cană de stafide
• ½ cană de fulgi de cocos
• 2 căni de suc sau ceai de fructe
Preparare
Într-un bol, amestecați fulgii de ovăz cu sucul sau ceaiul de fructe. Radeți apoi merele pe răzătoarea mare, cu tot cu coajă, și adăugați-le în bol. Adăugați stafidele și fulgii de nucă de cocos măcinați.
Amestecați cu o paletă de plastic până când compoziția devine omogenă și bine legată. Turnați-o într-o tavă pătrată sau într-un vas yena. Introduceți vasul în cuptorul încins, și lăsați budinca să se coacă la foc mic. Este gata în circa jumătate de oră.
Ideal ar fi să folosiți nucă de cocos proaspătă, răzuită, sau chipsuri de cocos, care se găsesc la magazinele naturiste. Sunt mult mai aromați și mai sănătoși, întrucât nu sunt procesați și nu conțin aditivi periculoși. În loc de nucă de cocos puteți folosi miez de nucă măcinat sau zdrobit mărunt.
Sursă: „Rețete Pentru Sănătatea Noastră”, Elena Pridie