Tort de SMOCHINE, fără foc – un deliciu spaniol de post
Această rețetă este foarte populară în Spania. Se numește “pan de higo”, care înseamnă pâine de smochine. Se modelează în diferite forme: ruladă, tort etc. Deși se prepară foarte ușor, rulada de smochine trebuie lăsată 3 zile la uscat.
Avantajul este că acest desert este 100% natural și foarte sănătos. Întrucât nu necesită preparare termică, nutrienții din fructe se păstrează intacți.
Ruladă de smochine – rețetă
Puteți mixa fructele cu ajutorul unui robot cu lama S. Rețeta tradițională se face însă manual.
Ingrediente
• 500 g de smochine uscate
• 100 g de nuci
• 1 lingură de miere
• 1 lingură de brandy sau rom
• 1 linguriță de scorțișoară
• ¼ linguriță de cuișoare măcinate
• ¼ linguriță de piper alb
• 2 linguri de semințe de fenicul
• făină de orez sau nucă de cocos pentru pudrat
Preparare
Rumeniți puțin nucile înainte de a le folosi la această rețetă, pentru a fi mai gustoase. Nu e nici o problemă dacă le folosiți crude.
Tăiați smochinele mărunt. Trebuie să obțineți o pastă lipicioasă.Tocați apoi miezul de nucă grosier.
Puneți pasta de smochine într-un bol. Adăugați miezul de nucă mărunțit, mierea de albine, brandy sau romul și mirodeniile. Amestecați cu mâna apoi frământați aluatul 4-5 minute, până începe să se lege. Dacă este prea uscat, mai adăugați puțin brandy sau rom.
Presați aluatul într-o formă rotundă și lăsați-o să stea la uscat 3 zile într-un loc răcoros. Dacă doriți să-i dați aluatului formă de ruladă sau salam, procedați astfel:
Presărați puțină făină de orez sau nucă de cocos pe masa de lucru. Puneți aluatul și modelați-l într-un baton de 20 de cm lungime, apoi rulați-l în făină pentru a se acoperi bine.
Înveliți batonul în hârtie de copt și răsuciți capetele. Așezați un vas greu peste ruladă pentru a sta cât mai fermă.
După cele 3 zile, rulada de smochine este gata. Tăiați-o felii groase. Serviți rulada ca atare, sau cu ceai, cafea etc. Păstrați-o într-un recipient etanș. Rezistă până la 3 săptămâni.

