Tortul „copilăriei” – o rețetă rusească

Acest tort se numește în limba rusă “Smetannik”, care înseamnă smântână. Este o rețetă tradițională în Rusia, dar cunoscută și la noi. Unii își amintesc de vremea în care părinții lor le pregăteau acest tort delicios.

Tort cu Smântână Smetnnik

Tort cu Smântână Smetannik

După cum spune și numele, ingredientul central al acestui tort este smântâna, care se folosește atât la cremă, cât și la prepararea blatului.

Tort cu smântână – rețetă

Ingrediente blat

• 200 g de smântână
• 2 ouă
• 50 g de unt
• 500 g de făină albă
• 1 pliculeț de praf de copt
• 2 linguri de ulei

Ingrediente cremă

• 1 kg de smântână
• 150-200 g de zahăr

Preparare

Smântâna trebuie să aibă un conținut de grăsime de cel puțin 20%-30% pentru a se bate bine. Ideal ar fi să aveți smântână de la țară sau de la o sursă sigură.

Mai întâi preparați blatul. Puneți smântâna într-un bol încăpător. Adăugați praful de copt și amestecați cu un tel până când acesta se dizolvă. Incorporați ouăle, untul topit și uleiul. Continuați să amestecați până la omogenizare.

La final, adăugați făina și amestecați cu o lingură de lemn la început, apoi începeți să frământați cu mâinile, eventual direct pe masă. Trebuie să obțineți un aluat omogen, moale, care se lipește puțin de mâini. Puneți-l înapoi în bol și acoperiți-l cu un prosop gros. Lăsați-l să stea în repaus jumătate de oră.

După cele 30 de minute, scoateți aluatul pe masă și împărțiți-l în 4-5 părți egale. Modelați fiecare bucată de aluat sub formă rotundă. Tapetați masa cu puțină făină și începeți să întindeți fiecare bucată de aluat sub forma unor foi mai grosuțe, cu ajutorul sucitorului.

Așezați fiecare foaie pe dosul unei tăvi și coaceți-le în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius. Trebuie să le lăsați pe fiecare circa 8 minute, sau până când se rumenesc ușor. Nu trebuie să fie foarte maro.

Tort Smetannik

Tort Smetannik

Când sunt gata, așezați un capac rotund mare pe fiecare foaie și decupați-le cu ajutorul unui cuțit. Păstrați rămășițele de aluat.

Apucați-vă acum de prepararea cremei. Puneți smântâna într-un bol înalt. Mixați cu mixerul la viteză mare. După 5 minute, începeți să incorporați zahărul și mixați până când se îngroașă. Opriți-vă din când în când pentru a verifica dacă este suficient de tare.

Așezați o foaie de aluat pe un platou rotund și ungeți-o cu un strat generos de cremă. Procedați la fel cu restul foilor. Acoperiți și marginile cu cremă pe măsură ce avansați la asamblarea tortului, nivelând cu un cuțit lat.

Pentru a incorpora resturile de aluat desprinse când ați decupat foile, mărunțiți-le în robot și adăugați-le peste tort. Îmbrăcați la final tortul cu cremă. Decorați-l cu miez de nucă mărunțit (sau măcinat), nucă de cocos sau fructe.

Introduceți tortul în frigider și lăsați-l la întărit, pentru a-l putea tăia bine.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. Hmm e o bunatate ,sincer ,n-am avut ocazia de a gusta !! :-*

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.