CLĂTITE pufoase de post, cu pudră de ROȘCOVE și scorțișoară
Pudra de roșcove (carob) dă acestor clătite nu numai o nuanță interesantă, ci și un gust mai bogat. Carobul este mult mai bogat în antioxidanți decât pudra de cacao, de aceea avem toate motivele să-l folosim cât mai des.
Clătite de post cu pudră de roșcove – rețetă
Ingrediente
• 2 căni de apă minerală
• 150 ml de ulei
• 2 linguri de zahăr (preferabil brun)
• 2 căni de făină
• 2-3 linguri de pudră de roșcove
• 1 pliculeț de praf de copt
• ½ linguriță de sare
• coajă de lămâie rasă
• ½ linguriță de scorțișoară
• esență de vanilie și de rom
Preparare
Într-un bol încăpător, amestecați făina, praful de copt, zahărul, sarea și carobul (pulberea de roșcove). Adăugați treptat apa minerală, amestecând constant cu un tel, pentru a evita formarea de cocoloașe.
Turnați și uleiul, și amestecați până când compoziția se omogenizează. Dacă vi se pare prea groasă, sau prea subțire, ajustați de apă sau făină. Pentru clătitele de post, este recomandat să preparăm o compoziție ușor mai grosuță decât la cele cu ou. La final, adăugați coaja de lămâie, scorțișoara și esențele.
Un secret pe care poate nu-l știați, este să lăsați compoziția în repaus 1-2 ore, la loc rece. Astfel, clătitele vor ieși mult mai bune.
Folosiți o tigaie anti-aderentă, care nu mai necesită ulei pentru coacerea clătitelor. Se fac foarte repede, de aceea este mai bine să dați focul la potrivit, și să stați lângă ele. Deoarece sunt închise la culoare, aveți grijă să nu le ardeți.
Așezați clătitele pe o farfurie întinsă, și acoperiți-le cu un capac, pentru a se păstra fragede. Ungeți-le cu dulceața sau gemul preferat. Merg foarte bine cu dulceață de vișine, sau ceva acruț în general. Clătitele se pot rula, sau se împacheta în patru, sub formă de pachețele.
În loc de apă minerală puteți folosi bere sau lapte vegetal, iar în loc de praf de copt, bicarbonat de sodiu.