Găluștele cu prune – rețeta copilăriei, din nou în vogă

Găluștele cu prune sunt un desert care nu poate fi uitat niciodată, indiferent dacă l-ai servit doar o dată, sau foarte demult, în vremea copilăriei. Rețeta este originară din Peninsula Istria, din vechea Iugoslavia, preluată cu succes de români, polonezi, croați și cehi.

Găluște cu Prune

Găluște cu Prune

Găluște cu prune:  rețetă

Prune dulci, acoperite în aluat de cartofi, date printr-un amestec crocant de griș sau pesmet și unt: o combinație atât interesantă, și cu un gust atât de bogat și unic.

Ingrediente aluat

• 700 g cartofi
• 150 g de faină
• 1 vârf de cuțit de sare
• 2 ouă
• 6 prune
• 2-3 linguri de zahăr pudră vanilat
• 1 lingură de scorțișoară

Ingrediente pentru tăvălit

• 180 g de pesmet sau griș
• 2 linguri de scorțișoară
• 40 g de unt
• 70 g de zahăr

Preparare

Mai întâi de toate spălăm prunele, le scoatem sâmburii cu grijă, și le tăiem pe fiecare în jumate. Le așezăm pe un platou și le pudrăm cu 2-3 linguri de zahăr pudră vanilat și puțină scorțișoară. (Pentru ca sucul prunelor să nu curgă din aluat când le fierbem, cel mai bine este să lăsăm prunele întregi).

Ne ocupăm apoi de cartofi. Cei mai buni cartofi pentru această rețetă sunt cei făinoși, sau sfărâmicioși. Spălăm cartofii bine, îi punem la fiert întregi, în coajă, într-un vas cu apă și un praf de sare. Îi lăsăm circa 40 de minute.

Între timp, pregătim compoziția pentru tăvălit găluștele. Punem untul la topit într-o tigaie (antiaderentă), și adăugăm pesmetul. Amestecăm constant, câteva minute, până prinde o culoare aurie. Luăm tigaia de pe foc și incorporăm zahărul și scorțișoara. Amestecăm bine și lăsăm la răcit.

Curățăm cartofii, îi dăm prin răzătoarea mică, lăsăm piureul obținut să atingă temperatura camerei, apoi incorporăm ouăle, făina, grișul și sarea. Amestecăm bine până obținem un aluat lipicios. E foarte important să nu mai adăugați făină, deoarece găluștele fierte vor ieși prea tari.

Găluște cu Prune Rețetă

Găluște cu Prune Rețetă

Acum suntem gata pentru prepararea găluștelor. Cât timp le modelăm, punem o oală cu apă la fiert, iar după primul clocot, adăugăm 1 lingură cu ulei.

Deoarece aluatul este moale se prinde, umezim palmele în puțin ulei, și întindem  pe masă cu mâna (sau cu sucitorul) foi subțiri de aluat, în formă de pătrățele.

Așezăm pe fiecare pătrățel de aluat câte 1 jumătate de prună, și acoperim bine. Tot cu mâinile dăm aluatului o formă rotundă de gălușcă.

Astfel formate, găluștele se introduc în oala cu apă, câte 3-4 odată, și le lăsăm să fiarbă. Sunt gata (după circa 10 minute) când se ridică singure la suprafața apei.

Le scoatem cu o spumieră (scurgându-le bine de apă) și le punem direct în tigaia cu unt, pesmet, zahăr și scorțișoară. Le tăvălim bine prin pesmetul crocant și le servim calde, sau după ce s-au răcit.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

11 comentarii

  1. MINUNATA….copilarie…..DOR……mama o facea pt noi copii….

  2. Alaltăieri am pregătit și au ieșit minunate deoarece mamica a fost lângă mine…

  3. Cand ramanea aluat MAMA ne facea putisoare,!

  4. cele mai bune! dau toate torturile pentru o găluşcă cu prune!

  5. Merg si cu zmeura mare sau mure.

  6. mmmmmmmm ieri am facut si am mancat super bune.

  7. “Gomboți cu prune” li se spune in Banat.

  8. Nu aţi scris cantitatea de griş pentru aluat. Sau este 180 g griş care este trecut la ingredientele pentru tăvălit găluştele ?

  9. Eu le-am facut sambata , noroc caci am mancat si eu doua ….e simpla si buna …

  10. La noi se zice Gombozi!!! Buniii

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.