Tartă/Tort cu Căpșuni și Cremă de Vanilie
Combinație dintre căpșunile zemoase, parfumate și dulci și crema de vanilie este una foarte elegantă și savuroasă. O putem alege pentru prepararea unei înghețate, tarte, prăjituri sau a unui tort.
Rețetă Tartă de Căpșuni cu Cremă de Vanilie
INGREDIENTE aluat
• 300 g de făină
• 125 g de zahăr
• 100 g de unt
• 2 ouă
• 1 lingură de praf de copt
• 1 vârf de cuțit de sare
• 1 plic de zahăr vanilat
INGREDIENTE cremă de vanilie
• ½ litru de lapte
• 6 gălbenușuri
• 150 g de zahăr
• 75 g de făină
• 25 g de amidon de porumb
• 1 plic de zahăr vanilat
• esență de vanilie
• 500 g de căpșuni proaspete
PREPARARE
Mai întâi de toate trebuie să preparăm aluatul, care se poate face foarte ușor folosind robotul, sau manual. Într-un bol mare, punem făina și praful de copt, iar în mijloc adăugăm zahărul, sarea și untul de la frigider tăiat cubulețe. Frământăm bine, apoi incorporăm și ouăle bătute cu furculița. Amestecăm din nou până obținem un aluat compact. După ce e gata, îl învelim într-o folie, și îl dăm la frigider o oră.
Între timp, preparăm crema de vanilie. Într-un ibric, punem laptele, zahărul vanilat și esența de vanilie la încălzit. Într-un bol separat, batem ouăle și zahărul cu mixerul (sau telul) circa 5 minute. Incorporăm făina și amidonul și amestecăm până la omogenizare. Adăugăm acest amestec peste laptele cald din ibric, și amestecăm totul, la foc mic, până când compoziția se îngroașă și devine ca o cremă. Luăm apoi vasul de pe foc și o lăsăm să se răcească. Dacă doriți o cremă mai pufoasă, se poate incorpora 100 g de frișcă bătută bine.
Între timp, scoatem aluatul din frigider și îl punem pe masa de lucru. Îl mai frământăm câteva minute cu încă 25 de grame de făină, pentru a-l putea întinde bine. Cu sucitorul, întindem aluatul într-o foaie rotundă (nu foarte groasă deoarece va crește în cuptor) care să se potrivească tăvii alese pentru tartă.
Ungem tava cu unt și pudrăm cu puțină făină. Așezăm aluatul în tavă, și îl întindem inclusiv pe pereții tăvii. Cu o furculiță, îl înțepăm din loc în loc, iar peste rotundul din mijloc punem o foaie de copt, care va împiedica uscarea aluatului în cuptor.
Dăm aluatul la cuptorul preîncălzit, circa 25-30 de minute. Tarta este gata când marginile devin aurii și se desprind. După ce o scoatem din cuptor, o lăsăm în tavă să se răcească, luăm foaia de copt și o punem pe o farfurie. După ce s-a răcit complet, întindem crema de vanilie rece, apoi ornăm toată suprafața cu căpșuni tăiate felii. Tarta cu căpșuni și vanilie astfel preparată se dă la frigider peste noapte, pentru a căpăta un gust și mai bun.
Dacă nu aveți timp să faceți un aluat pentru blat, tăiați căpșunile în patru (în înălțime), și umpleți-le cu cremă de vanilie, ca în imaginea de mai jos: