Tăiței cu lapte – desert cu gust de copilărie (cum să îi faci fără zahăr)
Rețeta de tăiței cu lapte este pe cât de veche pe atât de îndrăgită. Mulți își aduc aminte cu plăcere de acest desert și îl asociază cu perioadele petrecute împreună cu bunicii sau în casa părintească.
Nu știu cât de des se mai fac tăițeii în casă astăzi, dar secretul acestui preparat îl constituie tocmai tocmagii de casă. Nu sunt greu de făcut. Îi puteți prepara cu ou sau în varianta simplă, de post.
Dacă nu vă pricepeți să îi faceți în casă, se găsesc de cumpărat. Persoanele cu intoleranță la gluten pot folosi tăiței din amidon de mazăre sau tăiței din Konjac fără gluten.
De asemenea, dacă există o intoleranță la lactoză, puteți folosi un lapte vegetal (cocos, soia, migdale, ovăz).
Am ales să vă prezint o variantă mai sănătoasă de tăiței cu lapte, fără zahăr. Puteți utiliza stevia, eritritol, green sugar. Acești îndulcitori nu au calorii și nu afectează glicemia.
Cuprins
Tăiței cu lapte – rețetă
Ingrediente
• 1 litru de lapte
• 100 g de tăiței de casă
• 4-5 linguri de eritritol (vi-l recomand pe acesta)
• 1 praf de sare
Mod de preparare
Dacă aveți tăițeii de casă deja făcuți, tot ce trebuie să faceți este să puneți laptele la fiert cu sarea.
Când a început să clocotească, adăugați tăieții și îndulcitorul. Fierbeți tăițeii circa 5 minute, sau până când se înmoaie. Amestecați din când în când cu o lingură de lemn.
Stingeți focul și puneți capacul. Lăsați tăieții cu lapte la „infuzat” încă 10 minute, apoi îi puteți servi.
Laptele cu tăiței se pune în boluri. Puteți presăra deasupra puțină nucă dacă vreți.
Note și sugestii
Dacă nu aveți eritritol, puteți folosi stevia sau green sugar, după gust, sau conform prospectului.
Dacă vreți să dați o aromă aparte acestor tăiței cu lapte, puteți adăuga scorțișoară, nucșoară, anason măcinat, coajă rasă de portocală sau lămâie.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete similare, pe care vă recomand să le încercați:
Colărezi cu lapte fără zahăr – desertul ieftin al copilăriei
Colțunași cu brânză – deliciul copilăriei
Cum se face chisălița – desertul țăranului român
Sursă rețetă: Gustos.ro, Tăiței cu lapte: https://www.gustos.ro/retete-culinare/taitei-cu-lapte-2.html