Rețetă scovergi simple, de post, fără zahăr – dulcele simplu al copilăriei
Rețeta de scovergi este foarte veche. Mulți dintre noi au amintiri frumoase din vremea copilăriei, când mama sau bunica le pregătea aceste turte prăjite în ulei.
Erau unul din deserturile familiei de demult, de care se bucurau toți, de la mic la mare.
Cuprins
Scorvergi – desertul copilăriei
Nu vă închipuiți că se făceau la ordinea zilei, ci numai în weekend-uri sau sărbători. Nici nu este indicat să mâncăm prăjeli foarte des. Dar ca desert sau ca gustare dulce, merge ocazional.
Chiar dacă sunt atât de simple, aceste scovergi sunt cuceritoare. Nimeni nu le poate rezista.
Pentru a nu încărca și mai mult ficatul, vă propun să înlocuiți zahărul cu stevia, green sugar sau eritritol. Acești îndulcitori nu ridică glicemia și nu au calorii.
Dacă v-am trezit amintiri frumoase, preparați-le și voi cu proxima ocazie! Iar de vă interesează mai multe rețete tradiționale, vă recomand cartea „100 de Rețete Românești„.
Rețetă scovergi de post
Ingrediente
– ½ kg făină
– 350 ml de apă călduță (sau lapte vegetal)
– 2-3 linguri de eritritol (vi-l recomand pe acesta, la ofertă)
– 20 g de drojdie proaspătă
– ½ linguriță de sare
– ulei pentru prăjit
Mod de preparare
Puneți drojdia într-un bol. Adăugați eritritolul și amestecați cu o furculiță. Puneți puțină apă pentru a dizolva drojdia. Turnați acest amestec în restul de apă călduță și omogenizați.
Cerneți făina într-un bol încăpător. Adăugați sarea și amestecați bine. Turnați amestecul de apă și drojdie în făină.
Amestecați cu o lingură de lemn, apoi frământați cu mâna. Este posibil să mai aveți nevoie de apă sau făină. Ajustați după trebuință, pentru a obține un aluat moale.
După ce ați incorporat toată făina, puneți aluatul pe masă și adăugați uleiul treptat. Aluatul se mai frământă încă 10 minute.
Mutați-l din nou în bol și acoperiți-l cu o folie de plastic și prosop. Se lasă la dospit circa 40-60 de minute, sau până când își dublează volumul.
Aluatul crescut se pune pe masa de lucru unsă cu puțin ulei. Frământați-l puțin, dați-i o formă de sul și tăiați-l în 6-7 bucăți egale.
Luați fiecare bucată de aluat și modelați-o sub forma unei bile. Puneți-o pe masă și întindeți-o cu degetele într-o turtă rotundă.
Nu este nevoie să folosiți sucitorul, dacă aluatul este moale și se întinde ușor (pe masa cu ulei). Pe fiecare turtă se face o despicătură în centru, ca să nu se umfle la prăjit.
Puneți uleiul la încins într-o tigaie sau într-o crăticioară. Când uleiul s-a înfierbântat, puneți turtele și prăjiți-le pe rând, câte 1-2 minute pe fiecare parte. Sunt gata când se rumenesc bine. Focul trebuie să fie potrivit.
Scoateți scovergile cu o furculiță pe o farfurie tapetată cu șervețele, pentru ca acestea să absoarbă excesul de ulei.
Aceste scovergi simple sunt delicioase așa cum sunt. Dar le puteți presăra cu puțin eritritol pudră (măcinat prin râșniță), cu miere sau cu dulceață.
Serviți-le calde! Dacă vă rămân, păstrați-le în frigider și reîncălziți-le înainte de a le consuma.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de turte, pe care vă recomand să le încercați:
Turte cu maia și tărâțe de ovăz, fără ulei
Turte nedospite, dulci – fără zahăr și făină
Turte coapte cu tărâțe de grâu (rețetă)
Turtițe din morcov – fără gluten, fără drojdie sau praf de copt
Sursă rețetă: Cook With Me, Turte în ulei sau scovergi – rețeta tradițională explicată pas cu pas: https://www.youtube.com/watch?v=cRNQVmfu1QU&ab_channel=CookWithMe