Brioșe de ciocolată vegane, fără zahăr – nimeni nu va ști că ai pus și dovlecei în ele!
O rețetă reușită de brioșe de ciocolată vegane. Nu conțin zahăr, ouă, lactate, nici măcar ulei sau altă grăsime.
Ingredientul care le face special este dovlecelul. Nu vă fie frică, nimeni nu va ști că l-ați pus acolo!
Dovleceii nu au un gust pronunțat, de aceea nu vor influența cu nimic brioșele, decât în privința texturii. Le va face mai fragede și moi.
Vezi și Negresă cu dovlecel fără zahăr, făină sau ulei (100 de calorii/porție)
Pudra de cacao și ciocolata maschează foarte bine dovlecelul în această rețetă, mai ales de ochii copiilor. În plus, fiind complet mixați în blender, nu se văd cu ochiul liber.
Așadar, vă recomand să încercați rețeta și să o împărtășiți cu cei dragi dacă vă place rezultatul.
Pentru a obține un desert potrivit și pentru diabetici, vă recomand să folosiți un îndulcitor non-caloric, precum stevia, green sugar sau eritritol.
Cuprins
Brioșe de ciocolată cu dovlecei – rețetă
Ingrediente
- 240 g de făină integrală (v-o recomand pe aceasta)
- 50 g de pudră de cacao
- 2 lingurițe de praf de copt
- ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
- ¼ linguriță de sare
- 250 g de dovlecei (sau zucchini)
- 200 g de banane coapte bine
- 160 g de sirop de arțar
- 2 linguri de zahăr de cocos (vi-l recomand pe acesta, la ofertă)
- 60 ml de apă
- 2 lingurițe de vanilie
- 40 g de chipsuri de ciocolată (opțional)
Mod de preparare
Puneți toate ingredientele uscate într-un bol încăpător. Cu un tel, amestecați bine făina cu pudra de cacao, zahărul de cocos, praful de copt, bicarbonatul și sarea.
Dovlecelul se spală, se curăță de coajă și se taie felii. Se pun în blender sau în vasul robotului cu lama S. Se adaugă și bananele decojite și rupte bucăți.
Puneți tot acum siropul de arțar, vanilia și apa. Mixați totul foarte bine. Trebuie să rezulte o compoziție fină, fără bucăți de dovlecel sau banane.
Turnați-o peste ingredientele uscate și amestecați bine cu telul, pentru omogenizare. La final se incorporează chipsurile de ciocolată.
Transferați compoziția în formele de brioșe. Dacă folosiți o tavă, va trebui să ungeți orificiile cu puțin ulei sau să folosiți forme din hârtie. Dacă aveți forme de brioșe din silicon, nu trebuie să folosiți ulei.
Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Coaceți brioșele 25-30 de minute. Verificați-le cu o scobitoare dacă sunt coapte bine în interior.
Vezi și Brioșe cu banane și cafea (vegan, fără zahăr, fără făină)
Se scot din forme după ce s-au răcorit bine. Au o textură umedă, fragedă.
Chec în loc de brioșe
Din această compoziție se poate face de asemenea un chec de ciocolată. În acest caz, va trebui să folosiți o tavă mică de chec/pâine, tapetată cu hârtie de copt.
Checul are nevoie de o perioadă mai lungă de coacere decât brioșele, de circa 40-50 de minute. Depinde de cuptorul fiecăruia. Verificați dacă este copt bine în mijloc cu o scobitoare.
Vezi și Brioșe cu afine fără zahăr, făină sau ulei (vegan)
Sursă rețetă: Dreena Burton, Vegan zucchini bread: https://dreenaburton.com/vegan-zucchini-bread/