Prăjitură cu fulgi de ovăz și ciocolată la rece – (fără zahăr, lactoză, gluten)
Această prăjitură cu fulgi de ovăz și ciocolată este un desert foarte simplu și ușor de făcut. Durează câteva minute să combini ingredientele și să dai tortul în frigider.
Se face la rece și este ideal pentru zilele călduroase de vară. De fapt, chiar aduce puțin la gust cu înghețata.
Nu este o prăjitură clasică, în sensul că nu conține făină, zahăr, ulei sau alte ingrediente tradiționale. Din acest motiv este un desert potrivit pentru cei care au diverse intoleranțe alimentare, precum intoleranță la gluten sau intoleranță la lactoză.
Este un dulce care poate fi dat și copiilor. Folosiți o ciocolată de calitate, cu un conținut mare de cacao și dacă se poate fără (mult) zahăr.
Prăjitură cu fulgi de ovăz și ciocolată – rețetă
Ingrediente
- 320 ml de lapte de cocos (90%)
- 180 g de fulgi de ovăz (vi-i recomand pe aceștia fără gluten)
- 2 linguri de nuci mărunțite
- 2 linguri de fulgi de cocos
- 150 g de ciocolată neagră (v-o recomand pe aceasta fără zahăr)
Mod de preparare
Modul de preparare este cât se poate de simplu. Rupeți ciocolata bucăți mici și puneți-o într-un bol încăpător. Adăugați laptele de cocos și topiți-le la bain-marie. Sau puteți băga bolul în cuptorul cu microunde pentru 1-2 minute.
Amestecați bine, până se topește complet ciocolata. Trebuie să obțineți o ciocolată lichidă și fină, fără bucăți.
Puneți fulgii de ovăz și fulgii de cocos într-un bol mare. Adăugați și miezul de nucă tocat grosier. Omogenizați și turnați ciocolata topită. Amestecați bine compoziția.
Transferați-o apoi într-o tavă mică, unsă cu ulei (lapte) de cocos pe fund și pe pereți. Eu am folosit un inel culinar de 18 cm. pentru a obține un tortuleț. Dublați cantitățile pentru o tavă mai mare.
Dacă vreți să faceți rețeta sub forma unei prăjituri și să o tăiați pătrate sau batoane, folosiți o tavă pătrată sau dreptunghiulară. Este important să fie o formă cu pereții detașabili pentru a putea scoate prăjitura după ce stă la rece.
Această prăjitură cu fulgi de ovăz se prepară la rece, adică nu necesită coacere în cuptor. După ce ați transferat compoziția în tavă și ați nivelat-o la suprafață, o puteți decora cu fructe. Eu am folosit câteva prune proaspete.
Dați tava în frigider și lăsați prăjitura să stea câteva ore sau peste noapte. Se întărește foarte bine, datorită ciocolatei și laptelui de cocos care se solidifică atunci când stă la rece.
Desfaceți inelul și tăiați prăjitura după preferință. Fiind tare, o puteți consuma cu mâna, nu neapărat cu lingurița.
Note și sugestii
Dacă ați folosit o ciocolată neagră amară la gust, adăugați puțină miere sau alt îndulcitor în compoziție, pentru ca prăjitura să iasă dulce.
Miezul de nucă și fulgii de cocos sunt opționali, însă aceste ingrediente dau o textură mai crocantă prăjiturii și o aromă deosebită.
Laptele de cocos este obligatoriu în această rețetă deoarece este gras și ajută la solidificarea compoziției. Poate fi înlocuit eventual cu iaurt sau smântână de cocos.
Dacă nu aveți intoleranță la lactoză, puteți folosi smântână de vacă sau iaurt grecesc în locul laptelui de cocos.
Dacă vreți ca prăjitura să arate mai frumos, o puteți decora cu ciocolată rasă, ciocolată topită sau cu diverse fructe.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de prăjitură cu fulgi de ovăz fără zahăr, gluten sau lactoză:
Prăjitură cu ovăz și fructe – vegan, fără gluten, fără zahăr
Prăjitură fără lactoză, gluten și zahăr – cu ovăz și cacao
Ovăz la cuptor cu banane – fără zahăr, fără ulei
Prăjitură dietetică din ovăz (fără zahăr și făină)
Prăjitură din fulgi de ovăz și mere – fără zahăr, fără făină sau ulei (de post)
Sursă articol: How to Cook Smarter, 3 ingredient no bake chocolate cake (with oats!): https://www.youtube.com/watch?v=wUMN70TZRH8&ab_channel=HowToCookSmarter