Desert ușor, din portocale și iaurt – bun pentru dietă!

În perioada de iarnă, când fructele citrice sunt în sezonul lor, puteți încerca să preparați acest desert ușor din portocale și iaurt.

Nu necesită coacere în cuptor. Nu conține făină, nici zahăr tos, nici ouă.

Desert usor, din portocale si iaurt - bun pentru dieta!

Desert usor, din portocale si iaurt – bun pentru dieta: Azerbaijan stockers – Freepik.com

Inclusiv copiii îl vor adora, deoarece are o textură fină, asemănătoare jeleurilor sau budincilor.

Singurul ingredient inedit din această rețetă este agar-agar. Aceasta este o gelatină vegetală, obținută din alge marine roșii. Este folosită ca înlocuitor pentru gelatina animală.

Ce este agar-agar și ce calități are?

Agar-agar încheagă mai bine decât gelatina tradițională. 1 linguriță de agar-agar echivalează cu 8 lingurițe de gelatină animală.

Nu are grăsimi, nici calorii, nici colesterol, nici conservanți.

Nu are nici gust, nici miros, nici culoare. De aceea poate fi folosită atât la deserturi, cât și la supe sau piftie.

Datorită conținutului bogat în fibre (80%), este folosită și ca laxativ natural. Combate constipația și diabetul.

Reduce pofta de mâncare, împiedică stocarea surplusului de grăsimi în corp și ajută la eliminarea deșeurilor și dizolvarea colesterolului.

Agar-agar este folosită în dietele de slăbit din Japonia.

Conține calciu, fier mangan și acid folic.

Citește și – Budincă din brânză dulce și orez, fără făină

Desert ușor, din portocale și iaurt – rețetă

Ingrediente

  • 3 portocale (sau alte fructe)
  • 800 g de iaurt cu fructe
  • 200 ml de lapte dulce
  • 27 g de agar-agar

Mod de preparare

Pregătiți o formă în care veți pune desertul. Poate fi o caserolă mai mare, pătrată sau rotundă. Ungeți-o cu puțin ulei și dați-o deoparte.

Decojiți portocalele și tăiați-le cubulețe. Scoateți sâmburii.

Puneți bucățile de fruct într-un blender și mixați până se fac pastă.

Transferați pasta de portocale într-un ibric. Adăugați 12 g de agar-agar și amestecați cu un tel.

Puneți vasul pe foc și aduceți la punctul de fierbere. Dați focul la mic și fierbeți amestecul 3 minute, amestecând în continuu.

Dați deoparte vasul de pe foc.

Într-o cratiță mare, turnați laptele. Adăugați restul (15 g) de agar-agar. Amestecați și puneți pe foc. Din momentul în care începe să clocotească, amestecați continuu și fierbeți 3 minute.

Dați deoparte cratița și incorporați iaurtul în fir, amestecând continuu.

Turnați cele două compoziții în forma pregătită, alternându-le. La final, dați preparatului un aspect marmorat, folosindu-vă de o scobitoare.

Puneți o folie de plastic sau un capac pe caserolă și dați-o la rece câteva ore. Este indicat să o lăsați în frigider peste noapte.

A doua zi va fi bine închegată. O puteți tăia pătrățele.

Sugestie

Agar-agar se poate procura de la magazinele naturiste. Dacă nu aveți acest ingredient sau nu-l găsiți, îl puteți înlocui cu gelatina obișnuită, folosind o cantitate adecvată pentru volumul de lichide din rețetă.

Citește și – Cea mai sănătoasă budincă din lume – se prepară fără foc, doar din 3 ingrediente

Surse articol:

1. Ashley Adams, What is Agar-Agar? The Spruce Eats: https://www.thespruceeats.com/what-is-agar-agar-p2-1000960
2. Marie, Everything you need to know about agar, Not Enough Cinnamon: https://www.notenoughcinnamon.com/everything-you-need-to-know-about-agar/
3. Rețete Ușoare.eu, Desert Ușor și Folositor. Fără Ouă, Unt și fără Coacere: https://retete-usoare.eu/desert-rapid-si-folositor-fara-oua-unt-si-fara-coacere/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.