TORT răsturnat cu FRUCTE (de post)
Aveți nevoie de 50 de minute pentru a pregăti acest desert. Nu vă speriați de denumirea de „tort”. Rețeta este atât de simplă încât să poată fi încercată chiar și de cei care nu obișnuiesc să facă deserturi sau alte mâncăruri în casă.
Tort răsturnat cu fructe – rețetă de post
Ingrediente
• 1 cană de făină
• 125 g de zahăr brut
• ¾ cană de lapte vegetal
• ¼ cană de ulei
• 1 linguriță de praf de copt
• esență de vanilie
• 1 praf de sare
• câteva fructe (mere, pere, banane, piersici, prune etc)
Preparare
Aprindeți cuptorul cu preîncălzire la temperatura de 180 de grade Celsius.
Într-un bol, amestecați prima dată ingredientele uscate: făina, praful de copt, zahărul și sarea. Adăugați apoi cele lichide: laptele, uleiul și esența de vanilie. Amestecați cu un tel, ca să evitați formarea de cocoloașe. Trebuie să rezulte o compoziție mai groasă ca la clătite, ca de chec.
Pregătiți o tavă/formă rotundă cu pereții detașabili (inel culinar), ungând-o cu puțin ulei și tapetând-o cu hârtie de copt, doar pe fund (decupați hârtia ca să se potrivească exact).
Presărați pe fundul tăvii 1 lingură de zahăr brut, distribuind-o cât mai uniform. El va ajuta la caramelizarea ușoară a fructelor.
Pregătiți fructele: spălați-le, îndepărtați cojile și sâmburii, după caz. Tăiați-le jumătăți, felii, bucăți mici, după plac. Acoperiți fundul tăvii cu un strat de fructe. Turnați peste ele 1 lingură de ulei, distribuindu-l uniform, apoi turnați compoziția de aluat. Nivelați cu o spatulă și bateți tava de masă de câteva ori, ca să se acopere toate golurile de aer.
Introduceți tava în cuptorul preîncălzit. Verificați tortul după 30 de minute dacă este copt suficient. Faceți testul scobitorii.
După ce scoateți tava din cuptor, lăsați tortul să se răcească de tot, apoi se desface inelul culinar. Așezați o farfurie mare peste tort și răsturnați-l, astfel încât deasupra să fie fructele. Desfaceți cu grijă hârtia de copt.
De poate decora cu fulgi de cocos sau frișcă vegetală. Tortul răsturnat cu fructe se poate servi imediat. Ce rămâne, trebuie păstrat la frigider.
Sugestii:
Dacă doriți să obțineți un tort mai consistent, mai sățios și mai hrănitor, folosiți făină integrală în loc de făină albă, sau o combinație în proporție de 2:1.
Dacă sunteți la dietă sau aveți diabet, puteți folosi un alt tip de făină, precum făină de hrișcă, de secară sau de cocos, iar în loc de zahăr, un îndulcitor natural (stevia, eritriol, green sugar).
La capitolul fructe, cel mai bine se pretează la această rețetă fructele zemoase, precum căpșunile, cireșele, vișinele, zmeura, dudele, piersicile, merele, perele kiwi.
Sursă: Samovita, „Tort rasturnat cu fructe – reteta video’: https://www.sanovita.ro/blog/tort-rasturnat-cu-fructe-reteta-video/