Salam de biscuiți fără zahăr și fără preparare termică
Acest salam de biscuiți nu conține deloc biscuiți, dar păstrează această denumire deoarece arată la fel și are un gust asemănător.
Toate ingredientele din rețeta clasică sunt înlocuite cu ingrediente sănătoase și nutritive.
În locul biscuiților se folosesc fructe oleaginoase. În locul zahărului se folosesc curmale, iar în locul margarinei/untului se folosește unt de arahide.
Cuprins
Salam de biscuiți raw-vegan – rețetă
Ingrediente
• 200 g de curmale (vi le recomand pe acestea)
• 100 g de migdale
• 100 g de lapte praf de soia (vi-l recomand pe acesta)
• 60 g de făină de cocos (v-o recomand pe aceasta)
• 1 lingură de unt de arahide (vi-l recomand pe acesta fără zahăr)
• 150 g de ciocolată neagră (v-o recomand pe aceasta fără zahăr)
Preparare
Puneți migdalele într-un blender și turnați peste ele 150 ml de apă. Mixați până rezultă o compoziție albă, ca laptele. Strecurați-l printr-o pânză de tifon.
Pulpa rămasă după strecurare nu se aruncă, ci se folosește în rețetă. Se pune într-un mini-tocător cu lama S, împreună cu laptele praf de soia, făina de cocos, untul de arahide, curmalele și ciocolata topită.
Se mixează câteva minute, până rezultă o compoziție legată, groasă.
Se pune o folie de plastic pe masa de lucru și se transferă compoziția. Se modelează cu mâinile sub forma unui sul compact. Se presară nucă de cocos pe o parte a foliei și se rulează salamul prin ea, să se acopere complet. Se strânge apoi folia strâns, dându-i forma unei rulade.
Se leagă la capete și se dă la frigider. Se lasă să stea 2-3 ore, sau mai bine peste noapte la rece, ca să se întărească.
Când e gata, se desprinde folia și se taie salamul de biscuiți felii rotunde.
Sugestii
Migdalele se pot înlocui cu nuci, alune sau biscuiți sănătoși, fără zahăr. Untul de arahide poate fi înlocuit cu unt de cocos (în nici un caz cu margarină).
Curmalele pot fi înlocuite cu stafide sau alte fructe uscate cărnoase, precum caise sau smochine deshidratate.
Făina de cocos se găsește în comerț, la fel și laptele praf de soia. Este indicat să le procurați de la magazinele naturiste.
Dacă aveți o râșniță electrică sau un blender de mare viteză, puteți transforma fulgii de cocos uscați în făină.
___________________________
Sursă: Mihaela Caramidariu, Salam de „biscuiti” vegan: https://www.youtube.com/watch?v=0oUPPTfytD0