HALVA de casă – rețetă tradițională din Sfântul Munte Athos

Una din cele mai populare rețete de halva este cea grecească, în compoziția căreia intră ingrediente de care dispunem și noi.

Spre deosebire de rețeta românească, obținută din miez de floarea-soarelui, cea grecească are o textură mai moale și mai fină, asemănătoare unei marmelade. 

Halva de casă

Halva de casă – rețetă

Halvaua grecească tradițională are de regulă un conținut mare de zahăr. Rețeta pe care v-o recomandăm în acest articol este oarecum mai „dietetică”, în sensul că conține jumătate jumătate de cantitate de zahăr și jumătate de miere.

Ingrediente

• 1 cană de griș
• 1 mână de nuci (sau migdale)
• 1 cană de miere
• 1 cană de zahăr brut
• 3 căni de apă
• 2 batoane de scorțișoară
• ½ cană de ulei de rapiță
• 1 vârf de linguriță de scorțișoară

Preparare

Pasul 1:

Amestecați zahărul cu apa și scorțișoara într-o cratiță. Puneți pe aragaz și potriviți focul. Amestecați ocazional, până ce zahărul se dizolvă. Acest proces poate dura circa 3 minute de fierbere.

Siropul trebuie să rămână subțire. Dacă se îngroașă și încă nu sunteți gata cu pasul 2, luați vasul de pe foc și lăsați siropul mai subțire.

Pasul 2:

Puneți uleiul și grișul în altă cratiță, pe foc, la rumenit. Amestecați continuu, până ce grișul devine maroniu. Aveți grijă să nu îl ardeți. Trebuie doar să-și închidă culoarea.

După 7-8 minute, adăugați nucile mărunțite. Amestecați și mai lăsați pe foc încă 7 minute.

Pasul 3:

Luați vasul de pe foc și adăugați siropul de zahăr. Va face spumă la început. Amestecați ușor, până la deplina omogenizare. Dați focul la mic și fierbeți amestecul 20-25 de minute, amestec des, în special spre final.

Trebuie să se îngroașe în proporție de 95%.

Când este gata, transferați compoziția într-o formă pătrată, dreptunghiulară, rotundă, sau în orice fel de formă doriți. Acoperiți imediat vasul cu un prosop de bucătărie sau cu un capac.

Lăsați halvaua să stea până se răcește complet și se încheagă bine. Trebuie să fie fermă la atingere.

Între timp, puneți 1 mână de nuci și puțină pudră de scorțișoară într-un robot de bucătărie și pulsați de câteva ori, până se mărunțesc. Nu trebuie să fie foarte fin măcinate, ci zdrobite grosier.

În momentul servirii, răsturnați halvaua din formă și presărați deasupra amestecul de nuci și scorțișoară.

____________________________________________________________________________________________________________

Detalii importante:

Rumeniți grișul în ulei până devine auriu-maroniu.

Așteptați până când grișul se închide la culoare și își dezvoltă aroma. Aveți grijă să nu-l rumeniți prea tare. Dacă se va arde va avea un gust amărui.

Trebuie să gătiți compoziția de halva până devine aproape solidă. Nu se va întări foarte mult după răcire.

Lăsați halvaua să se răcească cel puțin 1 – 1 ½ ore înainte de servire, pentru a fi mai ușor de tăiat.

____________________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

Mount Athos eshop: Traditional Greek Halva with Original Mount Athos Honey: https://mountathos-eshop.com/en/greek-halva-mount-athos-honey/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.