CREMĂ de NUCI – rețetă mănăstirească pentru întărirea organismului în perioada Postului

Acest produs este realizat de maicile de la Mănăstirea „Transfiguration of Christ” din Terrasson și comercializat pe site-urile Sfântului Munte Athos.

Viețuitoarele acestei mănăstiri au în grijă o fermă, grădini cu nuci și pomi fructiferi, din care prepară felurite rețete utile sănătății trupului și spiritului.

Crema de nuci este unul din aceste preparate, obținut printr-o metodă tradițională. Are un conținut nutrițional ridicat, ceea ce îl face un produs util în vremea postului.

Conține doar ingrediente crude, neprocesate termic: miez de nucă uscată și măcinată, zahăr brut din trestie de zahăr și apă.

Rezultatul este o pastă cremoasă, deosebit de gustoasă și hrănitoare pentru organism. Se întinde pe pâine la fel ca gemul. Chiar se poate combina cu dulceață și consuma ca atare sau se poate folosi în diferite rețete dulci.

Poate constitui de pildă o umplutură sănătoasă pentru clătite, cornulețe, fursecuri, biscuiți, cozonac, rulade, plăcinte, torturi și alte deserturi de casă.

Cel mai simplu este să o consumăm dimineața, la micul-dejun. Datorită bogăției de nutrienți, această cremă dă organismului doza necesară de energie pentru o zi de post.

Beneficii

Nucile se numără printre cele mai hrănitoare alimente de pe pământ. Conțin grăsimi bune, proteine, calciu, magneziu, cupru, mangan, molibden și biotină.

Acizii grași Omega-3 au demonstrat în numeroase studii efecte protectoare la nivelul creierului și sistemului cardiovascular:

– reduc colesterolul LDL și colesterolul total
– îmbunătățesc calitatea sângelui (cresc acizii grași Omega-3 din celulele roșii de sânge – îndeosebi acidul alfa-linoleic
– tonifică vasele de sânge
– îmbunătățesc funcția celulară endotelială
– protejează arterele
– reduc riscul formării de cheaguri de sâne
– scad riscul de inflamații excesive
– protejează împotriva accidentelor vasculare cerebrale și trombozei.

Studiile realizate pe proprietățile antioxidante și antiinflamatoare ale nucilor au arătat că aceste fructe oleaginoase au efecte protectoare inclusiv împotriva sindromului metabolic, a diabetului de tip 2 și a obezității.

Totodată, compușii antiinflamatori pe care îi conțin ar putea avea un rol special în susținerea sănătății oaselor. Un studiu recent a arătat că un consum mare de nuci susțin stabilitatea osoasă și reduc pierderile de minerale din oase.

Consumul de nuci susține pierderea în greutate și combaterea obezității.

Tot mai multe studii indică faptul că nucile au beneficii potențiale și la nivelul memoriei și a proceselor de gândire (procese cognitive).

Datorită conținutului de melatonină, nucile pot ajuta la reglarea ritmurilor circadiene (reglarea somnului).

Fitonutrienții pe care îi conțin reduc de asemenea riscul unor tipuri de cancer, precum cancerul de sân și cancerul de prostată.

_________________________________________________________________________________________________________

Cremă de nuci cu miere – rețetă

Pentru a obține un preparat mai sănătos și mai energizant, puteți folosi miere în loc de zahăr.

Măcinați fin miezul de nucă prin robot sau prin mașina de tocat. Umpleți un borcan de sticlă pe jumătate cu miez de nucă măcinat.

Adăugați mierea de albine și amestecați până la omogenizare. Ajustați cele două ingrediente pentru a obține o pastă densă, tartinabilă.

Puteți adăuga și puțină scorțișoară sau pudră de roșcove la această pastă, pentru o aromă deosebită și efecte curative suplimentare.

Păstrați borcanul cu cremă de nuci la frigider sau într-un loc răcoros.

_________________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. Monastiriaka.gr, Walnut Cream: https://www.monastiriaka.gr/en/walnut-cream-p-337.html
2. The World’s Healthiest Foods, Walnuts: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=99

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.