NEGRESĂ de post, cu NUCĂ și GEM – rețetă mănăstirească

Rețetele mănăstirești nu diferă foarte mult de cele tradiționale, însă adesea sunt simplificate sau adaptate pentru a se potrivi în vremea posturilor sau a posibilităților.

Călugării și maicile folosesc însă un ingredient-secret care face mâncărurile mult mai gustoase, iar acela este dragostea.

Chiar și bucatele simple, în care „se pune” dragostea, se înduhovnicesc. Capătă o altă aromă și au un alt efect asupra celor care le consumă. Mâncarea trebuie pregătită cu dragoste și grijă față de semeni, dar mai ales cu rugăciune.

Acest lucru îl putem face și noi, cei din lume, dacă am acorda mai multă atenție laturii spirituale în tot ceea ce facem.

De la viețuitorii din mănăstiri putem învăța nu doar rețete sănătoase, ci mai ales ne putem inspira din felul lor simplu și pașnic de a trăi, împletind activitățile zilnice cu rugăciunea.

Dacă vom face așa, vom avea mereu pace în suflet și mult ajutor de la Dumnezeu în toată vremea vieții noastre.

____________________________________________________________________________________________________________

Negresă de post – rețetă

Ingrediente

• 300 g de făină integrală
• 300 ml de apă
• 150 g de zahăr brut
• 150 ml de ulei
• 100 g de nucă
• 4 linguri de gem sau dulceață (de gutui, prune, cireșe, vișine)
• 3 linguri de cacao
• 1 linguriță de praf de copt
• 1 praf de sare

Preparare

Într-un bol mare, se amestecă mai întâi uleiul cu apa. Pentru ca prăjitura să iasă mai pufoasă, se poate folosi apă minerală.

Se adaugă zahăr și se amestecă energic cu telul pentru a ajuta la dizolvarea cristalelor.

Separat, se amestecă făina cu praful de copt și pudra de cacao și se cern peste ingredientele lichide.

Se incorporează apoi și gemul sau dulceața și nucile zdrobite grosier. Se pot adăuga și alte fructe uscate, precum stafide, merișoare, afine sau coacăze negre.

Compoziția omogenizată se toarnă într-o tavă unsă cu ulei și presărată cu puțină făină. Se introduce în cuptorul încins, se potrivește focul și se lasă la copt circa 45 de minute.

Testați prăjitura înainte de a o scoate din cuptor, folosind o scobitoare. Dacă iese curată, înseamnă că negresa este gata.

Se lasă să se răcească de tot, apoi se porționează. Se taie de regulă pătrățele sau romburi.

Se poate decora cu zahăr pudră, nucă măcinată, scorțișoară, nucă de cocos, fulgi de migdale ori ciocolată de post rasă. Pentru o ocazie specială, se poate folosi o glazură de ciocolată neagră, topită pe baie de aburi.

____________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Laura Aivăncesei, Negresă de Post, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 9, 10 aprilie 2016 – 10 iunie 2016, Editura Lumea Credinței, p. 46

1 comentariu

  1. Eu folosesc apa minerala, ulei=80-100 ml si 1/2 continut dint-un borcan(370g) gem diversificat. Este delicioasa!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.